kotlety wołowe w cieście na patelni

świetny sposób na przygotowanie pysznego i soczystego mięsa! Kotlety wołowe w cieście na patelni są łatwe do przygotowania, ale są soczyste i delikatne w środku, a na zewnątrz - pyszna chrupiąca skórka. Mięso jest tak smaczne dzięki zastosowaniu marynaty. Ciasto przyczynia się również do tego, że wołowina zachowuje soki, a nie wysycha podczas smażenia. Jeśli kotlety wołowe na patelni nie zawsze są świetne, warto wypróbować metodę gotowania opisaną w tym przepisie.
Ava Ri IAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 50 % 20 g
węglowodany 23 % 9 g
265 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

jak zrobić kotlety wołowe w cieście na patelni? Załóżmy, że mięso jest już umyte, pokrojone na porcje i możesz przejść bezpośrednio do smażenia ich w cieście. Przede wszystkim kotlety należy pokonać. Za pomocą młotka do gotowania. Połóż steki na desce do krojenia, przykryj folią spożywczą i ubij mięso do grubości 0,5-0,6 cm.

następnie przenieś ubite mięso do dużego i głębokiego pojemnika. Lepiej jest, jeśli jest to szkło, ceramika lub stal nierdzewna. W osobnej szklance wymieszaj mleko i ocet, odstaw na kilka minut, aż mleko się zsiadnie. Wylej powstały płyn na kotlety. Wlej trochę soli do mięsa, dowolne przyprawy odpowiednie do mięsa (możesz użyć gotowych mieszanek lub wybrać przyprawy według własnego gustu). Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywką (lub dokręć pojemnik folią spożywczą) i wstaw do lodówki na noc.

przygotuj ciasto, na które rozbij jajka do miski. W osobnym pojemniku ponownie wymieszaj mleko i ocet (można go zastąpić sokiem z cytryny), odstaw na kilka minut i wlej mieszaninę do jajek. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj trochę soli. Wlej mąkę na płaski talerz, dodaj do niej przyprawy i sól, dobrze wymieszaj.

umieść żeliwną głęboką patelnię na dużym ogniu, wlej do niej olej i dobrze go rozgrzej. Kiedy tak się stanie, zacznij smażyć kotlety.

weź kotlety (będziesz musiał smażyć partiami) i zanurz je w mieszance jajecznej, a następnie dokładnie zwiń ze wszystkich stron w mące. Następnie możesz ponownie zanurzyć kotlety w mieszance jajecznej i ponownie zawinąć w mąkę. Jeśli zrobisz to raz, kotlety będą miały bardziej mięsny smak, a warstwa ciasta będzie cieńsza. Jeśli dwa razy, warstwa ciasta będzie grubsza, a mięso jeszcze bardziej soczyste. Zależy to od osobistych preferencji, dlatego zaleca się wypróbowanie obu opcji i wybranie najbardziej akceptowalnej.

umieść kotlety na patelni, smaż na oleju na złoty kolor przez 3-5 minut, odwróć i smaż z drugiej strony przez 1-2 minuty. Ułóż gotowe kotlety na warstwie ręczników papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju. Zrób to samo ze wszystkimi kotletami.

podawaj kotlety w cieście wraz z tłuczonymi ziemniakami, świeżymi ziołami i kawałkami świeżych warzyw.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy