słodkie placki z cukinii

oryginalne, niedrogie, ze zwykłych produktów, pyszne! Słodkie placki z cukinii to jedna z opcji przygotowania ulubionego przez wielu dania z dodatkiem cukru. Wątpiłam, że okaże się pyszny — ale na próżno-takie naleśniki są bardzo smaczne, delikatne i lubią dzieci.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 80 % 20 g
109 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodkie placki z cukinii? Przygotuj składniki. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Lekko wyciśnij masę, spuść płyn. Moja cukinia jest młoda, nie odciąłem skóry ani nie usunąłem nasion.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę więcej cukru. Skoncentruj się na swoim guście. Ilość mąki może również różnić się od podanej w przepisie, patrz konsystencja ciasta. Powinien stać się dość gęsty, jak na zwykłych naleśnikach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Przed każdą nową porcją dodaj trochę oleju-naleśniki są smaczniejsze niż smażone. Przenieś gotowe naleśniki na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Podawaj na gorąco ze śmietaną. Smacznego!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy