skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do zrobienia He z różowego łososia w domu po koreańsku. Wziąłem ogon różowego łososia.
Krok 2:
Dokładnie opłucz rybę, dobrze wysusz. Pokrój rybę wzdłuż, zdejmij skórę, usuń grzbiet i kości. Mam 350 gramów fileta. Ilość przypraw wziąłem dokładnie na wagę czystego fileta.
Krok 3:
Filet z różowego łososia pokroić w poprzek na kawałki o grubości 1-1, 5 cm.
Krok 4:
Złożyć rybę w szklanym lub emaliowanym naczyniu, dodać cukier i sól, delikatnie wymieszać. Odstaw rybę na 15 minut.
Krok 5:
Wysusz całą kolendrę na suchej patelni, mieszając przez 1-1, 5 minuty, aby była bardziej aromatyczna. Możesz użyć gotowej mielonej kolendry, ale w przeciwieństwie do całości nie ma tak bogatego, wyraźnego smaku i aromatu.
Krok 6:
Dodaj kwas octowy do ryby, wymieszaj. Zamknij pojemnik z rybą folią spożywczą, pozostaw na 20 minut.
Krok 7:
W tym czasie możesz kilka razy wymieszać rybę, aby kawałki marynowały się równomiernie. Stopniowo kolor ryby rozjaśni się, co oznacza proces marynowania.
Krok 8:
Obierz cebulę, pokrój w niezbyt cienkie półpierścienie.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, połóż połowę cebuli. Smaż cebulę na umiarkowanym ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Niech ilość oleju nie będzie Mylona, będzie działać jak marynata.
Krok 10:
Dodaj drugą połowę cebuli do ryby, wymieszaj.
Krok 11:
Usuń wrzący olej z cebulą z ognia, poczekaj, aż przestanie się gotować i natychmiast dodaj paprykę i pieprz. Dobrze wymieszaj. W ten sposób przyprawy zostaną lekko zaparzone, a olej zabarwi się. Taki olej nada przekąsce szczególny smak i kolor.
Krok 12:
Wlej gorący olej z cebulą do ryby, delikatnie wymieszaj.
Krok 13:
Zmiel kolendrę. Lepiej to zrobić przed użyciem, aby maksymalnie zachować aromat przyprawy.
Krok 14:
Dodaj kolendrę do ryby, wymieszaj.
Krok 15:
Obierz czosnek, posiekaj w wygodny sposób: na tarce, przez prasę lub drobno posiekaj.
Krok 16:
Posiekaj marchewki na tarce do koreańskiej marchwi.
Krok 17:
Dodaj czosnek, marchewkę do ryby, wymieszaj.
Krok 18:
Wlać sos sojowy, dobrze wymieszać. Zamknij przekąskę, pozostaw w lodówce do marynowania na 4-5 godzin lub lepiej na noc. Podczas marynowania przekąskę można kilkakrotnie wymieszać.
Krok 19:
Podczas serwowania posyp heh różowego łososia prażonym sezamem na suchej patelni i udekoruj świeżą natką pietruszki. Smacznego!
koreańskie potrawy mogą jednocześnie łączyć kilka smaków-pikantny, kwaśny, słodki, słony. Jest to główna cecha kuchni azjatyckiej.
dodanie chili nadaje heh różowego łososia ostry smak. Zamiast tego możesz wziąć czerwoną mieloną lub ostrą paprykę.
kierując się preferencjami domowników i własnym smakiem, zastąpiłem chili mielonym czarnym. Dlatego przekąska okazała się umiarkowanie ostra i bardzo aromatyczna.
czas marynowania wydłużył się, pozostawiając heh w lodówce do następnego dnia. Moim zdaniem jest to najlepsza i niezawodna opcja. Ryba jest lepiej marynowana, nasycona smakiem i aromatem przypraw i warzyw.
opcjonalnie, aby uzyskać większą ostrość i pikantność, możesz zwiększyć ilość czosnku i pieprzu. Możesz również dodać dowolną gotową przyprawę do ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Różowy łosoś gotowany - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal / 100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g