paszteciki ministerialne z fileta z kurczaka w kawałkach

żaden mężczyzna się nie oprze! Proste, szybkie i z duszą! Często gotuję paszteciki ministerialne: są bardzo delikatne, soczyste, a główną atrakcją jest to, że robię je nie z mięsa mielonego, ale z posiekanego mięsa. Przygotowanie tego dania jest łatwe i wcale nie trwa długo. Nikt nie odmówi takiego pyszności!
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 20 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ministerialne kotlety z fileta z kurczaka w kawałkach? Aby przygotować kotlety, potrzebujemy produktów wskazanych w składnikach i pokazanych na zdjęciu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę. Przygotowujemy posiekane kotlety, aby mięso było cięte w ten sposób, a nie tylko mielone na mięso mielone w maszynce do mięsa lub blenderze. Spędzimy więc trochę więcej czasu na przygotowaniach, ale na wyjściu uzyskamy niesamowity wynik. Najważniejsze jest, aby wziąć ostry nóż, aby maksymalnie ułatwić i przyspieszyć proces krojenia mięsa. Możesz użyć piersi z kurczaka i odciąć filet z kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko do głębokiego pojemnika-lepiej wziąć jajko nie kupione w sklepie, ale domowe, z którym każde danie jest smaczniejsze i bogatsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę do jajka, najlepiej o zawartości tłuszczu 20%, ponieważ jest gęsta. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, widelcem lub trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, którą w razie potrzeby można zastąpić mąką pszenną - próbowałem tak, wyszło też dobrze. Dodaj również sól i czarny pieprz do smaku. Czarny pieprz można zastąpić mieszanką papryki-nie pomylisz się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj również do naszej masy. Możesz wziąć czosnek w proszku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mięso z kurczaka w kawałkach do całkowitej masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej olej roślinny na patelnię i kalcynuj. Następnie rozłóż łyżkę mielonego mięsa i smaż kotlety z jednej strony przez 5 minut na umiarkowanym ogniu. Odwróć je, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Starałem się szczegółowo opisać, jak smażyć paszteciki ministerialne z fileta z kurczaka w kawałkach? Zwróć uwagę na przepis.

te delikatne kotlety świetnie komponują się z tłuczonymi ziemniakami jako przystawką lub sałatką! Mój mąż był zachwycony, chociaż ogólnie jest niedowierzający w stosunku do kotletów z kurczaka i woli kotlety wieprzowe lub wołowe. Życzę wszystkim smacznego i twórczej inspiracji kulinarnej!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy