skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ministerialne kotlety z fileta z kurczaka w kawałkach? Aby przygotować kotlety, potrzebujemy produktów wskazanych w składnikach i pokazanych na zdjęciu.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę. Przygotowujemy posiekane kotlety, aby mięso było cięte w ten sposób, a nie tylko mielone na mięso mielone w maszynce do mięsa lub blenderze. Spędzimy więc trochę więcej czasu na przygotowaniach, ale na wyjściu uzyskamy niesamowity wynik. Najważniejsze jest, aby wziąć ostry nóż, aby maksymalnie ułatwić i przyspieszyć proces krojenia mięsa. Możesz użyć piersi z kurczaka i odciąć filet z kości.
Krok 3:
Wbij jajko do głębokiego pojemnika-lepiej wziąć jajko nie kupione w sklepie, ale domowe, z którym każde danie jest smaczniejsze i bogatsze.
Krok 4:
Dodaj śmietanę do jajka, najlepiej o zawartości tłuszczu 20%, ponieważ jest gęsta. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, widelcem lub trzepaczką.
Krok 5:
Dodaj skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, którą w razie potrzeby można zastąpić mąką pszenną - próbowałem tak, wyszło też dobrze. Dodaj również sól i czarny pieprz do smaku. Czarny pieprz można zastąpić mieszanką papryki-nie pomylisz się.
Krok 6:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj również do naszej masy. Możesz wziąć czosnek w proszku.
Krok 7:
Dodaj mięso z kurczaka w kawałkach do całkowitej masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej olej roślinny na patelnię i kalcynuj. Następnie rozłóż łyżkę mielonego mięsa i smaż kotlety z jednej strony przez 5 minut na umiarkowanym ogniu. Odwróć je, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 5-7 minut.
Krok 8:
Starałem się szczegółowo opisać, jak smażyć paszteciki ministerialne z fileta z kurczaka w kawałkach? Zwróć uwagę na przepis.
te delikatne kotlety świetnie komponują się z tłuczonymi ziemniakami jako przystawką lub sałatką! Mój mąż był zachwycony, chociaż ogólnie jest niedowierzający w stosunku do kotletów z kurczaka i woli kotlety wieprzowe lub wołowe. Życzę wszystkim smacznego i twórczej inspiracji kulinarnej!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g