skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotowujemy produkty, do czego:
- dokładnie umyj filet z kurczaka, a następnie osusz ręcznikami papierowymi, a następnie połóż na desce do krojenia i pokrój w drobną kostkę;
- myjemy pieczarki, suszymy i kroimy w plasterki;
- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj je nożem;
- trzy sery na drobnej lub średniej tarce i na razie odłóż na bok;
- zielona cebula, wcześniej umyta i wysuszona, drobno posiekana.
gdy wszystko będzie gotowe, włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przejdź bezpośrednio do gotowania strudla:
1. Wlej połowę oliwy z oliwek na dużą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Kiedy tak się stanie, rozłóż połowę pokrojonego kurczaka. Smaż kawałki fileta przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą rumiane (nie do miękkości, ale tylko do lekkiego złotego koloru). Następnie przenieś mięso do miski i wlej pozostały olej na patelnię. Ponownie podgrzej go i włóż do niego pozostały filet z kurczaka. Smażyć w ten sam sposób, a następnie włożyć kawałki fileta do miski.
2. Na tej samej patelni w pozostałym oleju układamy plastry grzybów i posiekany czosnek. Smaż je na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż będą lekko złote. Oczywiście nie zapomnij wymieszać. Cały sok uwolniony z pieczarek powinien odparować.
3. Następnie włóż kawałki fileta z kurczaka na patelnię, posyp mąką i wszystko wymieszaj. Następnie wlej mleko, ale nie wszystko od razu, ale w częściach - 50 ml i natychmiast wymieszaj, a następnie ponownie wlej. Po ostatnim wlewie mleka dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy tak się stanie, dodaj musztardę Dijon, wlej sól i czarny pieprz, a także rozłóż dwie trzecie startego sera. Ogień powinien być minimalny. Gotujemy wszystko razem przez 2-3 minuty (tutaj kryterium jest gotowość kurczaka, jeśli nie jest jeszcze gotowy, nieznacznie zwiększamy czas). Przenieś zawartość patelni do odpowiedniego pojemnika i pozostaw do ostygnięcia.
4. Na powierzchni roboczej rozkładamy pergamin do pieczenia, kładziemy na nim oba arkusze ciasta, rozwałkowujemy je trochę.Ciasto należy oczywiście rozmrozić, więc wyjmujemy je wcześniej z zamrażarki. Ubij jajko kurze w szklance widelcem i posmaruj krawędź jednego z arkuszy ciasta pędzlem do gotowania (wystarczy Szerokość 1 cm). Nakładamy krawędź drugiego arkusza na smarowaną krawędź, lekko dociskamy, aby połączyć warstwy ciasta w jeden duży. Następnie musisz nałożyć oznaczenia na ciasto, aby utkać piękny warkocz, ale nie jest to konieczne - możesz po prostu zawinąć ciasto z nadzieniem w klasyczną rolkę.
5. Przenosimy papier wraz z półfabrykatem ciasta na blachę do pieczenia o odpowiednim rozmiarze. Następnie kładziemy nadzienie, które zdążyło ostygnąć na cieście, rozprowadzamy je równomiernie, posypujemy posiekaną zieloną cebulą i pozostałym startym serem. Zawiń ciasto, tworząc bułkę. Posmaruj go obficie pozostałym ubitym jajkiem.
6. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 20 minut - aż strudel się zarumieni. Jeśli po tym czasie będzie blady, możesz wydłużyć czas o 5 minut.
gotowy strudel można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g