strudel mięsny z ciasta francuskiego

niesamowicie pyszne wypieki! A gotowanie nie jest trudne! Strudel mięsny z ciasta francuskiego jest dość prosty i szybki do przygotowania, ponieważ ciasta nie trzeba robić samodzielnie. Nadzienie jest bardzo smaczne i apetyczne dzięki zastosowaniu przypraw i aromatycznego sera. Takie ciasto warstwowe można podawać na obiad jako danie główne.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 31 % 11 g
194 kcal
IG: 10 / 80 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

najpierw przygotowujemy produkty, do czego:

- dokładnie umyj filet z kurczaka, a następnie osusz ręcznikami papierowymi, a następnie połóż na desce do krojenia i pokrój w drobną kostkę;

- myjemy pieczarki, suszymy i kroimy w plasterki;

- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj je nożem;

- trzy sery na drobnej lub średniej tarce i na razie odłóż na bok;

- zielona cebula, wcześniej umyta i wysuszona, drobno posiekana.

gdy wszystko będzie gotowe, włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przejdź bezpośrednio do gotowania strudla:

1. Wlej połowę oliwy z oliwek na dużą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Kiedy tak się stanie, rozłóż połowę pokrojonego kurczaka. Smaż kawałki fileta przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą rumiane (nie do miękkości, ale tylko do lekkiego złotego koloru). Następnie przenieś mięso do miski i wlej pozostały olej na patelnię. Ponownie podgrzej go i włóż do niego pozostały filet z kurczaka. Smażyć w ten sam sposób, a następnie włożyć kawałki fileta do miski.

2. Na tej samej patelni w pozostałym oleju układamy plastry grzybów i posiekany czosnek. Smaż je na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż będą lekko złote. Oczywiście nie zapomnij wymieszać. Cały sok uwolniony z pieczarek powinien odparować.

3. Następnie włóż kawałki fileta z kurczaka na patelnię, posyp mąką i wszystko wymieszaj. Następnie wlej mleko, ale nie wszystko od razu, ale w częściach - 50 ml i natychmiast wymieszaj, a następnie ponownie wlej. Po ostatnim wlewie mleka dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy tak się stanie, dodaj musztardę Dijon, wlej sól i czarny pieprz, a także rozłóż dwie trzecie startego sera. Ogień powinien być minimalny. Gotujemy wszystko razem przez 2-3 minuty (tutaj kryterium jest gotowość kurczaka, jeśli nie jest jeszcze gotowy, nieznacznie zwiększamy czas). Przenieś zawartość patelni do odpowiedniego pojemnika i pozostaw do ostygnięcia.

4. Na powierzchni roboczej rozkładamy pergamin do pieczenia, kładziemy na nim oba arkusze ciasta, rozwałkowujemy je trochę.Ciasto należy oczywiście rozmrozić, więc wyjmujemy je wcześniej z zamrażarki. Ubij jajko kurze w szklance widelcem i posmaruj krawędź jednego z arkuszy ciasta pędzlem do gotowania (wystarczy Szerokość 1 cm). Nakładamy krawędź drugiego arkusza na smarowaną krawędź, lekko dociskamy, aby połączyć warstwy ciasta w jeden duży. Następnie musisz nałożyć oznaczenia na ciasto, aby utkać piękny warkocz, ale nie jest to konieczne - możesz po prostu zawinąć ciasto z nadzieniem w klasyczną rolkę.

5. Przenosimy papier wraz z półfabrykatem ciasta na blachę do pieczenia o odpowiednim rozmiarze. Następnie kładziemy nadzienie, które zdążyło ostygnąć na cieście, rozprowadzamy je równomiernie, posypujemy posiekaną zieloną cebulą i pozostałym startym serem. Zawiń ciasto, tworząc bułkę. Posmaruj go obficie pozostałym ubitym jajkiem.

6. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 20 minut - aż strudel się zarumieni. Jeśli po tym czasie będzie blady, możesz wydłużyć czas o 5 minut.

gotowy strudel można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy