makaron jajeczny z warzywami

kolorowość warzyw i niezrównany smak w jednym naczyniu! To danie wygląda bardzo atrakcyjnie, jego aromat kusi, a kolorowość warzyw cieszy oczy, że natychmiast gra apetyt. Taki makaron z warzywami i sosami nie pozostawi nikogo obojętnym!!!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 62 % 18 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

na początek przygotujemy wszystkie warzywa niezbędne do przygotowania tego makaronu, a mianowicie cebulę, paprykę, bakłażan, cukinię i marchewkę. Pokrój wszystkie warzywa w cienkie paski. Przenosimy je na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym i smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając zawartość patelni.
teraz weź mały rondel i wlej do niego wodę. Podpalamy patelnię. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sól i zmniejsz ogień, a następnie włóż makaron jajeczny do rondla i gotuj we wrzącej wodzie na małym ogniu bez pokrywki przez 5 minut. Gdy makaron jajeczny będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka, aby cały nadmiar wody był szklany. Nie ma potrzeby płukania makaronu pod zimną wodą.
teraz do warzyw dodajemy następujące składniki: czosnek posiekany za pomocą wyciskarki do czosnku, trochę mielonego imbiru, wlej również sos teriyake i sos sojowy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aby wszystkie warzywa były w sosach i przyjmowały smaki czosnku i imbiru.
W ostatnim kroku gotowania dodaj gotowy makaron jajeczny. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie potrawy na maksymalnym ogniu przez kolejne 2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
rozłóż makaron jajeczny z warzywami na porcjach lub głębokich pojemnikach. Teraz dekorujemy nasze danie, posypując je sezamem na wierzchu i podajemy do stołu.

Japonia to kraj, w którym kuchnię narodową można nazwać standardem zdrowej żywności, wszystkie potrawy są bardzo pięknie urządzone. W Japonii jest nawet takie powiedzenie: "Jedzenie, podobnie jak człowiek, nie może pojawić się nago w przyzwoitym społeczeństwie".

również kuchnia narodowa Japonii ma swoje tradycje i cechy:
- produkty nie są zwykle poddawane głębokiej obróbce cieplnej, więc wszystkie składniki są smażone na maksymalnym ogniu i przez bardzo krótki czas. Często jedzenie jest gotowane na parze, często nawet podawane na surowo.
- dużą wagę przywiązuje się do rytuałów jedzenia. Jedzą głównie pałeczki, rzadko używają łyżek.
- duży nacisk kładzie się na podawanie naczynia i nakrycie stołu. Danie przygotowane w Japonii można porównać do pięknej martwej natury, która idealnie łączy jasne, soczyste i różnorodne kolory.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g
  • Makaron jajeczny - 304   kcal/100g

Podobne przepisy