skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotujemy wszystkie warzywa niezbędne do przygotowania tego makaronu, a mianowicie cebulę, paprykę, bakłażan, cukinię i marchewkę. Pokrój wszystkie warzywa w cienkie paski. Przenosimy je na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym i smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając zawartość patelni.
teraz weź mały rondel i wlej do niego wodę. Podpalamy patelnię. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sól i zmniejsz ogień, a następnie włóż makaron jajeczny do rondla i gotuj we wrzącej wodzie na małym ogniu bez pokrywki przez 5 minut. Gdy makaron jajeczny będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka, aby cały nadmiar wody był szklany. Nie ma potrzeby płukania makaronu pod zimną wodą.
teraz do warzyw dodajemy następujące składniki: czosnek posiekany za pomocą wyciskarki do czosnku, trochę mielonego imbiru, wlej również sos teriyake i sos sojowy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aby wszystkie warzywa były w sosach i przyjmowały smaki czosnku i imbiru.
W ostatnim kroku gotowania dodaj gotowy makaron jajeczny. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie potrawy na maksymalnym ogniu przez kolejne 2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
rozłóż makaron jajeczny z warzywami na porcjach lub głębokich pojemnikach. Teraz dekorujemy nasze danie, posypując je sezamem na wierzchu i podajemy do stołu.
Japonia to kraj, w którym kuchnię narodową można nazwać standardem zdrowej żywności, wszystkie potrawy są bardzo pięknie urządzone. W Japonii jest nawet takie powiedzenie: "Jedzenie, podobnie jak człowiek, nie może pojawić się nago w przyzwoitym społeczeństwie".
również kuchnia narodowa Japonii ma swoje tradycje i cechy:
- produkty nie są zwykle poddawane głębokiej obróbce cieplnej, więc wszystkie składniki są smażone na maksymalnym ogniu i przez bardzo krótki czas. Często jedzenie jest gotowane na parze, często nawet podawane na surowo.
- dużą wagę przywiązuje się do rytuałów jedzenia. Jedzą głównie pałeczki, rzadko używają łyżek.
- duży nacisk kładzie się na podawanie naczynia i nakrycie stołu. Danie przygotowane w Japonii można porównać do pięknej martwej natury, która idealnie łączy jasne, soczyste i różnorodne kolory.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g
- Makaron jajeczny - 304 kcal/100g