skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z mielonego mięsa z cukinią?
1. Wymieszaj mieloną wieprzowinę i wołowinę w mniej więcej równych proporcjach.
2. Obierz cebulę, spłucz bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie połóż cebulę na desce do krojenia i drobno posiekaj. Wymieszaj cebulę z mielonym mięsem. Posiekaj zieloną cebulę i wymieszaj ją również z mięsem mielonym.
3. Pietruszkę również opłucz i osusz, rozkładając na ręczniku. Następnie odetnij szorstkie łodygi i drobno posiekaj warzywa. Posiekaną natkę pietruszki włożyć również do pojemnika z mielonym mięsem i cebulą i dobrze wymieszać.
4. Opłucz cukinię i odetnij z niej górną skórkę. Następnie pokrój cukinię na pół i usuń wszystkie nasiona, jeśli to możliwe. Jeśli cukinia jest młoda, a jej nasiona są małe i miękkie, nie można ich wyciągnąć. Następnie zetrzyj cukinię osobno przez grubą lub średnią tarkę do miski. Cukinia jest wodnistym warzywem. Aby mięso mielone nie było zbyt płynne, po przetarciu należy je dobrze wycisnąć rękami. A potem przenieś wyciśniętą miazgę do pojemnika z mięsem mielonym.
5. Konieczne jest dokładne wymieszanie wszystkich składników mięsa mielonego. A następnie kilka razy dobrze pokonaj powstałą mieszaninę rękami. Jest to konieczne, aby kotlety nie rozpadały się i były gęste.
6.Z mielonego mięsa uformuj kotlety o tym samym kształcie, po uprzednim zwilżeniu rąk zimną wodą. Więc rzeźbienie kotletów będzie znacznie łatwiejsze.
7. Wsyp bułkę tartą na talerz i zwiń każdy kotlet ze wszystkich stron.
8. Wlej olej roślinny na patelnię i umieść na kuchence. Na średnim ogniu rozgrzej olej i zanurz w nim uformowane placki. Smaż je na złoty kolor przez 3-4 minuty (czas smażenia zależy od wielkości kotletów), a następnie odwróć na drugą stronę. Przykryj patelnię pokrywką i smaż kotlety, aż będą ugotowane na średnim ogniu.
Przenieś gotowe kotlety z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.
podawaj takie kotlety z dowolnym dodatkiem od razu na stole.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g