naleśniki z jabłkami i cynamonem

dzieci uwielbiają te pyszne, słodkie naleśniki z jabłkami!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 61 % 20 g
179 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj ciasto naleśnikowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby to zrobić, przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 jajka i kilka łyżek mleka, aby uzyskać gęste ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zagniatamy mieszaninę, ciasto powinno być gładkie, bez grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodając małe porcje mleka, zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw gotowe ciasto na 15 minut na odpoczynek, w tym czasie przygotujemy nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składniki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jabłka obieramy i kroimy środek w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni roztop masło i dodaj jabłka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż przez kilka minut. Dodaj laskę cynamonu i anyż, sok z cytryny i cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie(7 minut). Jeśli mieszanina okazała się zbyt płynna, dodaj trochę skrobi rozcieńczonej wodą (nie potrzebowałem). Pozostaw nadzienie do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do ciasta naleśnikowego dodaj roztopione masło, wymieszaj i usmaż cienkie naleśniki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na każdym naleśniku rozłóż nadzienie i zawiń kopertę. Gotowe naleśniki smażyć na maśle, aż będą chrupiące (opcjonalnie), posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu. Naleśniki gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy