skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj ciasto naleśnikowe.
Krok 2:
Aby to zrobić, przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem i solą.
Krok 3:
Dodaj 2 jajka i kilka łyżek mleka, aby uzyskać gęste ciasto.
Krok 4:
Dobrze zagniatamy mieszaninę, ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
Krok 5:
Dodając małe porcje mleka, zagniataj ciasto.
Krok 6:
Pozostaw gotowe ciasto na 15 minut na odpoczynek, w tym czasie przygotujemy nadzienie.
Krok 7:
Składniki
Krok 8:
Jabłka obieramy i kroimy środek w kostkę.
Krok 9:
Na patelni roztop masło i dodaj jabłka.
Krok 10:
Smaż przez kilka minut. Dodaj laskę cynamonu i anyż, sok z cytryny i cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie(7 minut). Jeśli mieszanina okazała się zbyt płynna, dodaj trochę skrobi rozcieńczonej wodą (nie potrzebowałem). Pozostaw nadzienie do ostygnięcia.
Krok 11:
Do ciasta naleśnikowego dodaj roztopione masło, wymieszaj i usmaż cienkie naleśniki.
Krok 12:
Na każdym naleśniku rozłóż nadzienie i zawiń kopertę. Gotowe naleśniki smażyć na maśle, aż będą chrupiące (opcjonalnie), posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu. Naleśniki gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g