kurczak duszony w śmietanie

z tym przepisem na pewno będziesz pyszny! Miękka pierś z kurczaka w delikatnym kremowym sosie z przyprawami w białym winie. Tylko cztery pozornie bardzo proste podstawowe składniki razem tworzą solidny kwartet kulinarny.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Pierś z kurczaka bez skóry należy umyć, osuszyć i pokroić w małe kostki.
2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i rozpuść kawałek masła do stanu płynnego.
3. Ułóż ptaka do smażenia. Sól i pieprz do smaku. Kurczaka można smażyć na złoty kolor po obu stronach (następnie dodać mocniejszy ogień) lub po prostu dusić na średnim ogniu. To kwestia gustu.
4. Obierz cebulę i pokrój w średnią kostkę. Umieść smażyć na patelni do kurczaka. Ogień jest średni.
5. Nadszedł czas na przyprawę. Suche włoskie zioła są idealne do tego dania: bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, pachnący rozmaryn, majeranek i oregano. Dodaj w ilości według własnego uznania. Nie zapomnij umieścić ziele angielskie i liść laurowy.
6. Teraz dodaj wytrawne białe wino do naczynia. Dusić kurczaka przez kilka minut, aby odpowiednio się Zachmurzył,a wino odparowało. Możesz obejść się bez wina. Ale polecam dodać przynajmniej trochę, ponieważ z tego dania nabiera zupełnie innych, nowych nut.
7. Na koniec zmniejsz ogień do minimum i wlej śmietanę na patelnię. 10-15 procent jest w porządku. Nie powinieneś brać grubszego. Ciągle mieszając, zagotuj sos i wyjmij z pieca. Danie jest gotowe do podania!
_____
aby kremowy sos nie zsiadł i nie zamienił się w płatki, najpierw wyjmij śmietanę z lodówki i trzymaj ją w temperaturze pokojowej przez co najmniej 20-30 minut. Ważne jest również, aby nie gotować sosu. Jak tylko pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, natychmiast wyłącz.
pieczenie mięsa na maśle pozwoli raczej suchej i słodkiej piersi z kurczaka stać się miękką i soczystą, a białe wino nada potrawie niezwykłe, wyrafinowane aspekty smaku. Kurczaka w kremowym sosie z białym winem podawać z lekkim dodatkiem. Idealnie sprawdzą się tutaj na przykład warzywa gotowane na parze lub grillowane. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy