skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierś z kurczaka bez skóry należy umyć, osuszyć i pokroić w małe kostki.
2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i rozpuść kawałek masła do stanu płynnego.
3. Ułóż ptaka do smażenia. Sól i pieprz do smaku. Kurczaka można smażyć na złoty kolor po obu stronach (następnie dodać mocniejszy ogień) lub po prostu dusić na średnim ogniu. To kwestia gustu.
4. Obierz cebulę i pokrój w średnią kostkę. Umieść smażyć na patelni do kurczaka. Ogień jest średni.
5. Nadszedł czas na przyprawę. Suche włoskie zioła są idealne do tego dania: bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, pachnący rozmaryn, majeranek i oregano. Dodaj w ilości według własnego uznania. Nie zapomnij umieścić ziele angielskie i liść laurowy.
6. Teraz dodaj wytrawne białe wino do naczynia. Dusić kurczaka przez kilka minut, aby odpowiednio się Zachmurzył,a wino odparowało. Możesz obejść się bez wina. Ale polecam dodać przynajmniej trochę, ponieważ z tego dania nabiera zupełnie innych, nowych nut.
7. Na koniec zmniejsz ogień do minimum i wlej śmietanę na patelnię. 10-15 procent jest w porządku. Nie powinieneś brać grubszego. Ciągle mieszając, zagotuj sos i wyjmij z pieca. Danie jest gotowe do podania!
_____
aby kremowy sos nie zsiadł i nie zamienił się w płatki, najpierw wyjmij śmietanę z lodówki i trzymaj ją w temperaturze pokojowej przez co najmniej 20-30 minut. Ważne jest również, aby nie gotować sosu. Jak tylko pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, natychmiast wyłącz.
pieczenie mięsa na maśle pozwoli raczej suchej i słodkiej piersi z kurczaka stać się miękką i soczystą, a białe wino nada potrawie niezwykłe, wyrafinowane aspekty smaku. Kurczaka w kremowym sosie z białym winem podawać z lekkim dodatkiem. Idealnie sprawdzą się tutaj na przykład warzywa gotowane na parze lub grillowane. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g