boczek wieprzowy w piwie na patelni

bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu, na każdą przekąskę! Boczek wieprzowy w piwie na patelni to miękkie i apetyczne mięso, które doskonale nadaje się do świątecznego krojenia. Na zimno jest idealną przekąską, a na gorąco można ją podawać z dowolnym dodatkiem jako drugie danie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 35 % 9 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić boczek wieprzowy w piwie na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz boczek wieprzowy z największą ilością mięsa. Możesz wziąć nawet z żebrami. Pokrój mostek na kawałki, które są wygodniejsze dla patelni. Każde piwo do duszenia nadaje się-ciemne lub jasne. Bardziej smakuje mi jasne piwo - to właśnie je biorę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż przygotowany mostek i usmaż go ze wszystkich stron na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na Zewnątrz mostek całkowicie zmieni kolor. Lekko opiekane boki zatrzymają wszystkie soki mięsne w kawałku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piwo wymieszaj z sosem sojowym i przyprawami. Dodaj trochę papryki i trochę cukru. Nie dodawaj soli do piwa - zacznie się pienić i wylewać ze szklanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypełnij mostek powstałą kompozycją na patelni. Posyp solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40-50 minut. Podczas gotowania Odwróć każdy kawałek 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ten czas wystarczy, aby mostek miał czas na gotowanie. Kawałki nieznacznie się zmniejszą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowy mostek na talerzu, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki do ostygnięcia. Pokrój schłodzony mostek na kawałki i podawaj jako mięso. Miłego poczęstunku!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy