skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić boczek wieprzowy w piwie na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz boczek wieprzowy z największą ilością mięsa. Możesz wziąć nawet z żebrami. Pokrój mostek na kawałki, które są wygodniejsze dla patelni. Każde piwo do duszenia nadaje się-ciemne lub jasne. Bardziej smakuje mi jasne piwo - to właśnie je biorę.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż przygotowany mostek i usmaż go ze wszystkich stron na dużym ogniu.
Krok 3:
Na Zewnątrz mostek całkowicie zmieni kolor. Lekko opiekane boki zatrzymają wszystkie soki mięsne w kawałku.
Krok 4:
Piwo wymieszaj z sosem sojowym i przyprawami. Dodaj trochę papryki i trochę cukru. Nie dodawaj soli do piwa - zacznie się pienić i wylewać ze szklanki.
Krok 5:
Wypełnij mostek powstałą kompozycją na patelni. Posyp solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40-50 minut. Podczas gotowania Odwróć każdy kawałek 2-3 razy.
Krok 6:
Ten czas wystarczy, aby mostek miał czas na gotowanie. Kawałki nieznacznie się zmniejszą.
Krok 7:
Ułóż gotowy mostek na talerzu, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki do ostygnięcia. Pokrój schłodzony mostek na kawałki i podawaj jako mięso. Miłego poczęstunku!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g