cukinia duszona z papryką

CAŁKOWICIE łatwe i niesamowicie smaczne danie! Młoda cukinia z papryką w sosie śmietanowym z aromatycznymi przyprawami to świetna opcja na obiad lub szybką przekąskę! Danie z warzywami w pikantnym sosie będzie doskonałym dodatkiem do mięsa, kurczaka i ryb.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 40 % 6 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich niezbędnych składników. Obierz cebulę, spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój każdą cebulę na pół, a następnie w kliny, jak na zdjęciu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj paprykę, usuń nasiona i łodygę. Pokrój w półpierścienie lub duże kliny. Dla jasności potrawy lepiej jest używać papryki w różnych kolorach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Młoda cukinia (cukinia) umyć. Pokrój w średniej wielkości kostki. Jeśli używasz dojrzałego warzywa, lepiej najpierw usunąć skórkę i nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos. W małym talerzu wymieszaj śmietanę, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Lepiej jest użyć patelni z wysokimi krawędziami, ponieważ podczas pieczenia będzie dużo rozpryskiwania. Dodaj cebulę i ciągle mieszając gotuj, aż cebula się zarumieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą dużej łyżki wyjmij smażoną cebulę na talerz, pozostawiając olej na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć paprykę do oleju, w którym smażono cebulę. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Za pomocą łyżki wyjmij paprykę do cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij cukinię na patelnię i smaż na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń cukinię, spuść olej z patelni(lub alternatywnie, możesz użyć innych czystych naczyń do gotowania). Wyślij wszystkie smażone warzywa na suchą, rozgrzaną patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj sos śmietanowy, szczyptę bazylii, czerwoną słodką paprykę. W razie potrzeby możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw. Wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około trzy minuty. Następnie podgrzej do maksimum, zdejmij pokrywkę i mieszając gotuj przez około 30 sekund - 1 minutę.

proste danie warzywne, które gotuje się przez kilka minut. Latem, w sezonie warzywnym, przepis posłuży jako ratunek.


gotowe danie można zostawić na noc w lodówce, a następnego dnia cieszyć się doskonale harmonijnym i pysznym gulaszem warzywnym nasączonym niesamowitym sosem śmietanowo-czosnkowym.
przed podaniem posyp drobno posiekanymi ziołami i ziele angielskie.



smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy