skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich niezbędnych składników. Obierz cebulę, spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój każdą cebulę na pół, a następnie w kliny, jak na zdjęciu.
Krok 2:
Umyj paprykę, usuń nasiona i łodygę. Pokrój w półpierścienie lub duże kliny. Dla jasności potrawy lepiej jest używać papryki w różnych kolorach.
Krok 3:
Młoda cukinia (cukinia) umyć. Pokrój w średniej wielkości kostki. Jeśli używasz dojrzałego warzywa, lepiej najpierw usunąć skórkę i nasiona.
Krok 4:
Przygotuj sos. W małym talerzu wymieszaj śmietanę, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Lepiej jest użyć patelni z wysokimi krawędziami, ponieważ podczas pieczenia będzie dużo rozpryskiwania. Dodaj cebulę i ciągle mieszając gotuj, aż cebula się zarumieni.
Krok 6:
Za pomocą dużej łyżki wyjmij smażoną cebulę na talerz, pozostawiając olej na patelni.
Krok 7:
Wrzuć paprykę do oleju, w którym smażono cebulę. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Za pomocą łyżki wyjmij paprykę do cebuli.
Krok 8:
Wyślij cukinię na patelnię i smaż na złoty kolor.
Krok 9:
Usuń cukinię, spuść olej z patelni(lub alternatywnie, możesz użyć innych czystych naczyń do gotowania). Wyślij wszystkie smażone warzywa na suchą, rozgrzaną patelnię.
Krok 10:
Następnie dodaj sos śmietanowy, szczyptę bazylii, czerwoną słodką paprykę. W razie potrzeby możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw. Wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około trzy minuty. Następnie podgrzej do maksimum, zdejmij pokrywkę i mieszając gotuj przez około 30 sekund - 1 minutę.
proste danie warzywne, które gotuje się przez kilka minut. Latem, w sezonie warzywnym, przepis posłuży jako ratunek.
gotowe danie można zostawić na noc w lodówce, a następnego dnia cieszyć się doskonale harmonijnym i pysznym gulaszem warzywnym nasączonym niesamowitym sosem śmietanowo-czosnkowym.
przed podaniem posyp drobno posiekanymi ziołami i ziele angielskie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g