ajapsandal gruziński klasyczny z bakłażanem

ajapsandal to aromatyczne danie z bakłażana. Ajapsandal-aromatyczne danie z bakłażana, pomidorów i słodkiej papryki, proces gotowania ajapsandal jest niezwykły, ponieważ wszystkie warzywa są najpierw duszone osobno, a następnie przyprawione przyprawami, czosnkiem i świeżymi ziołami warzywa są duszone razem. W tym momencie dzieje się prawdziwa kulinarna Magia. Ajapsandali-najdelikatniejszy gulasz warzywny, w którym w cudowny sposób, wyraźny smak każdego warzywa tworzy wyjątkowe kulinarne arcydzieło. Smacznego!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Pokrój bakłażany w półpierścienie o grubości 7-8 mm, posyp 3 łyżki. l sól i dobrze wymieszaj. Pozostaw bakłażana na 30 minut. Po 30 minutach umyj bakłażany pod bieżącą wodą z soli i dobrze wyciśnij.
2. Podgrzej 60 ml oleju roślinnego na patelni, włóż bakłażany i smaż je do miękkości, około 15 minut. Bakłażany powinny być miękkie, ale nie zamieniają się w owsiankę.
3. Paprykę pokroić w kostkę i smażyć do miękkości, na średnim ogniu, około 10-15 minut, w razie potrzeby dodać olej roślinny. Papryka powinna być miękka, ale nie tracić kształtu.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę pokroić na pół i pokroić na grubość 5 mm. podsmażyć cebulę przez 3 minuty i dodać marchewkę, przykryć pokrywką i dusić przez około 20 minut. Marchewki powinny być miękkie, ale nie tracą kształtu.
5. Drobno posiekaj pietruszkę, bazylię i kolendrę.
6. W moździerzu zmiażdż czosnek, dodaj kolendrę i 1 łyżeczkę.gruba sól, wszystko wymieszaj na gładką pastę.
7. Zetrzyj pomidory na grubej tarce, usuń skórkę.
8. W rondelku z grubym dnem włożyć smażony bakłażan, paprykę, cebulę z marchewką, szafran i inne suche przyprawy, pietruszkę, bazylię i starte pomidory, wszystko dobrze wymieszać. Gotuj warzywa na małym ogniu przez 15 minut.
9. Dodaj pastę czosnkową i kolendrę do warzyw, wymieszaj. Ajapsandal jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g

Podobne przepisy