skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój bakłażany w półpierścienie o grubości 7-8 mm, posyp 3 łyżki. l sól i dobrze wymieszaj. Pozostaw bakłażana na 30 minut. Po 30 minutach umyj bakłażany pod bieżącą wodą z soli i dobrze wyciśnij.
2. Podgrzej 60 ml oleju roślinnego na patelni, włóż bakłażany i smaż je do miękkości, około 15 minut. Bakłażany powinny być miękkie, ale nie zamieniają się w owsiankę.
3. Paprykę pokroić w kostkę i smażyć do miękkości, na średnim ogniu, około 10-15 minut, w razie potrzeby dodać olej roślinny. Papryka powinna być miękka, ale nie tracić kształtu.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę pokroić na pół i pokroić na grubość 5 mm. podsmażyć cebulę przez 3 minuty i dodać marchewkę, przykryć pokrywką i dusić przez około 20 minut. Marchewki powinny być miękkie, ale nie tracą kształtu.
5. Drobno posiekaj pietruszkę, bazylię i kolendrę.
6. W moździerzu zmiażdż czosnek, dodaj kolendrę i 1 łyżeczkę.gruba sól, wszystko wymieszaj na gładką pastę.
7. Zetrzyj pomidory na grubej tarce, usuń skórkę.
8. W rondelku z grubym dnem włożyć smażony bakłażan, paprykę, cebulę z marchewką, szafran i inne suche przyprawy, pietruszkę, bazylię i starte pomidory, wszystko dobrze wymieszać. Gotuj warzywa na małym ogniu przez 15 minut.
9. Dodaj pastę czosnkową i kolendrę do warzyw, wymieszaj. Ajapsandal jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g