karp na grillu, grillu

zapach karpia na grillu odwróci głowę nawet dla dobrze odżywionej osoby). proste i smaczne, można również gotować karpia na grillu To danie okazuje się niezwykle smaczne ze świeżo złowionych ryb latem, w dobrym towarzystwie i przy dobrym winie.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
150 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby ugotować karpia na grillu, należy go najpierw marynować. Do marynaty musimy zmielić w moździerzu suche zioła prowansalskie i pokruszony kminek. Jeśli chcesz, możesz nawet dodać suszony koperek, a następnie wymieszać wszystko z solą. Następnie dodaj olej. To wszystko, nasza marynata jest gotowa. Oczyść karpia z łusek, usuń skrzela, opłucz i marynuj przez 1 godzinę. Pokrój dużego karpia na porcje.

podczas pieczenia ryby na grillu staraj się jej nie palić. Ogień powinien być średni. Połóż rybę na ruszcie i piecz przez 25 minut, obracając 1 raz w połowie gotowania. Jeśli gotujesz porcje, czas gotowania będzie krótszy. Możesz posmarować kawałki ryby pędzlem, zanurzając je w marynacie, w której była ryba.

obok kawałków ryby możesz ułożyć warzywa pokrojone w duże plasterki-paprykę, cukinię, bakłażan, ogólnie, czego dusza zapragnie!

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy