paszteciki z plamiaka

Spróbuj zrobić pyszne ciastka rybne! Kotlety z plamiaka można jeść po prostu z chlebem, można je uzupełnić dodatkami, różnymi sosami i sałatkami warzywnymi. Do kotletów zamiast mąki dodaje się niewielką ilość bułki tartej, co pozwala farszowi szybciej się związać i sprawi, że smak gotowego dania będzie niezwykły i bogaty.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 24 % 9 g
234 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

jak zrobić paszteciki z plamiaka?

1. Umyj rybę, obierz ze skóry i kości, do przepisu potrzebujesz czystego fileta. Obierz cebulę, pokrój w kostkę tak małą, jak to możliwe.

2. Przenieś filet z plamiaka do miski blendera, dodaj masło pokrojone na talerze, zmiel na pastę.

3. Przenieś powstałą masę do miski, rozbij jajko, sól, pieprz, dodaj posiekaną cebulę i bułkę tartą, wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Resztę bułki tartej ułożyć na płaskim naczyniu, z mięsa mielonego uformować małe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym po obu stronach.

smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Plamiak - 90   kcal/100g

Podobne przepisy