skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować paprykę z czosnkiem? Jeśli to możliwe, weź owoce o różnych kolorach, aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie i jasno. Używaj mięsistych i soczystych papryki. Przygotuj również pozostałe składniki.
Krok 2:
Umyj paprykę pod bieżącą czystą wodą i osusz. Obierz czosnek i spłucz.
Krok 3:
Nakłuj każdą paprykę ze wszystkich stron widelcem.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej go. Smaż każdy strąk ze wszystkich stron, aż pojawi się rumiana, apetyczna skórka. Podczas smażenia powstają rozpryski, więc użyj pokrywki, aby się nie poparzyć.
Krok 5:
W misce blendera zanurz czosnek i chili. Dostosuj ilość ostrej papryki do swoich preferencji smakowych. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, zwiększ chili 2 lub 3 razy. Aby łatwiej było zamienić czosnek i paprykę w monotonne puree, dodaję do blendera sporo wody (2-3 łyżki)
Krok 6:
Dodaj cukier i sól do powstałej masy, wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Dodaj ocet, ponownie wymieszaj. Cukier i sól powinny się rozpuścić. Wypróbuj powstałą masę do smaku, jeśli brakuje jakiegoś składnika, dodaj go. Powstała marynata powinna mieć słodko - kwaśny smak.
Krok 7:
Zanurz każdą paprykę ze wszystkich stron w marynacie i szczelnie włóż do pojemnika na żywność.
Krok 8:
Przykryj i wyślij do lodówki do zaparzenia. Pierwszą próbkę można pobrać w ciągu jednego dnia.
Krok 9:
Taki pieprz można zamknąć na zimę w słoikach. Aby to zrobić, dokładnie umyj słoiki i pokrywki. Mocno ubij paprykę w słoikach do samej góry, zalej pozostałą marynatą. Przykryj dno szerokiej patelni ręcznikiem, włóż słoiki z pieprzem i pokrywki do rondla, zalej wodą do połowy słoików. Włącz kuchenkę, po ugotowaniu sterylizuj przez około 20-30 minut. Następnie zamknij słoiki pokrywkami.
Krok 10:
Pozostaw górę do góry nogami pod kołdrą, aż całkowicie ostygnie. Następnie schowaj w chłodnym, ciemnym miejscu do długotrwałego przechowywania (przechowuję w lodówce na dolnej półce). Absolutnie niesamowita przystawka z marynowanej papryki jest gotowa!
takie danie ozdobi każdą ucztę i świąteczny stół. Papryka idealnie komponuje się z mięsem, ziemniakami i nie tylko.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g