papryka marynowana z czosnkiem na zimę

bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo łatwe i niesamowicie smaczne! Marynowana papryka z czosnkiem na zimę ozdobi Twój świąteczny stół, niezależnie od tego, czy będzie to spotkanie z przyjaciółmi, czy uroczystość rodzinna. Doskonale uzupełniają każde danie mięsne lub ziemniaczane, a także stanowią doskonałą przekąskę na późną kolację!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
74 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować paprykę z czosnkiem? Jeśli to możliwe, weź owoce o różnych kolorach, aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie i jasno. Używaj mięsistych i soczystych papryki. Przygotuj również pozostałe składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj paprykę pod bieżącą czystą wodą i osusz. Obierz czosnek i spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nakłuj każdą paprykę ze wszystkich stron widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej go. Smaż każdy strąk ze wszystkich stron, aż pojawi się rumiana, apetyczna skórka. Podczas smażenia powstają rozpryski, więc użyj pokrywki, aby się nie poparzyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce blendera zanurz czosnek i chili. Dostosuj ilość ostrej papryki do swoich preferencji smakowych. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, zwiększ chili 2 lub 3 razy. Aby łatwiej było zamienić czosnek i paprykę w monotonne puree, dodaję do blendera sporo wody (2-3 łyżki)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i sól do powstałej masy, wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Dodaj ocet, ponownie wymieszaj. Cukier i sól powinny się rozpuścić. Wypróbuj powstałą masę do smaku, jeśli brakuje jakiegoś składnika, dodaj go. Powstała marynata powinna mieć słodko - kwaśny smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz każdą paprykę ze wszystkich stron w marynacie i szczelnie włóż do pojemnika na żywność.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj i wyślij do lodówki do zaparzenia. Pierwszą próbkę można pobrać w ciągu jednego dnia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taki pieprz można zamknąć na zimę w słoikach. Aby to zrobić, dokładnie umyj słoiki i pokrywki. Mocno ubij paprykę w słoikach do samej góry, zalej pozostałą marynatą. Przykryj dno szerokiej patelni ręcznikiem, włóż słoiki z pieprzem i pokrywki do rondla, zalej wodą do połowy słoików. Włącz kuchenkę, po ugotowaniu sterylizuj przez około 20-30 minut. Następnie zamknij słoiki pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw górę do góry nogami pod kołdrą, aż całkowicie ostygnie. Następnie schowaj w chłodnym, ciemnym miejscu do długotrwałego przechowywania (przechowuję w lodówce na dolnej półce). Absolutnie niesamowita przystawka z marynowanej papryki jest gotowa!

takie danie ozdobi każdą ucztę i świąteczny stół. Papryka idealnie komponuje się z mięsem, ziemniakami i nie tylko.

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy