skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierścionek z piaskiem z orzeszkami ziemnymi? Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, użyjemy głębokiego pojemnika. Zmiel kawałek masła, aby szybciej stało się bardziej miękkie i plastyczne. Pokrój go na małe kawałki lub zetrzyj i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Oddzielnie przesiej mąkę przez sito, dodaj do niej sól i sodę, wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta. W już miękkim maśle dodaj części mąki pszennej z solą i sodą. Zmiel wszystkie składniki palcami, uzyskując dość tłustą masę piaskową.
Krok 3:
Dodaj cynamon do ciasta do smaku. Ubij jajko kurze i dodaj cukier. Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami i rób to dość szybko, aby olej nie miał czasu na wyróżnienie się na powierzchni w postaci tłustego filmu. Następnie uformuj kulkę z ciasta, włóż do naczynia i przykryj folią spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na 15 minut.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj posypkę do ciastek, mamy to orzeszki ziemne. Przenieś na suchą, czystą patelnię i ciągle mieszając smaż lekko, aż będzie lekko złoty. Połóż przygotowane orzeszki ziemne na powierzchni roboczej i zmiel je w dowolny dogodny sposób: możesz to zrobić za pomocą wałka do ciasta, przechodząc przez orzeszki ziemne lub posiekaj orzechy nożem, blenderem lub maszynką do mięsa.
Krok 5:
Teraz wyjmij już lekko schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj je wałkiem do ciasta na warstwę o grubości 4-6 mm.następnie za pomocą specjalnych okrągłych foremek wyciśnij ciasteczka z warstwy. Zamiast foremek możesz wziąć szklankę i szklankę. Na środku każdego powstałego koła ciasta wykonaj kolejne wycięcie w kształcie mniejszej średnicy - aby uzyskać pierścień.
Krok 6:
Przygotowane ciasteczka przełóż na posypaną mąką powierzchnię deski, aby się nie przykleiły i włóż do lodówki na 10 minut. Następnie rozbij jajko, oddzielając białko od żółtka. Ubij trochę żółtko i posmaruj nim każde ciasteczko.
Krok 7:
Zanurz każdy pierścień ciasteczek natłuszczoną stroną w posiekanych orzeszkach ziemnych. Przenieś ciasteczka gotowe do pieczenia na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec krążki orzeszków ziemnych na złoty kolor przez około 10 do 15 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
ciasteczka to tylko 12 rzeczy, więc jeśli rodzina jest duża, a tym bardziej ma dzieci, radzę gotować 2 porcje na raz.
i więcej. Potrzebowałem dużo więcej mąki. Nie mogę powiedzieć, ile dokładnie, ponieważ wsypałem go kilka razy, ogólnie rzecz biorąc, dodałem go do moich uczuć. A orzechy potrzebowałem około 75 gramów (jestem zdania, że im więcej, tym smaczniejsze), ale mam sporo orzeszków ziemnych na pierścieniach piasku. Zasadniczo możesz zrobić 50 gramów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g