Zając duszony z warzywami i czosnkiem na patelni

niezwykle smaczne, soczyste, apetyczne, prawdziwy przysmak! Zając duszony z warzywami i czosnkiem na patelni to zdrowe dietetyczne mięso o wspaniałym smaku. Podaruj rodzinie wspaniałe danie! Pachnący, jasny, rozpływający się w ustach zając spodoba się każdemu bez wyjątku, nawet najmniejszym.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 20 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić zająca z warzywami i czosnkiem na patelni? Pierwszym krokiem jest przygotowanie zająca. Usuń skórę z zająca, usuń wnętrze i pokrój tuszę na porcje. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie filmy, w przeciwnym razie gotowe mięso będzie trudne do żucia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby nie było specyficznego zapachu, zając należy namoczyć w zimnej wodzie. Włóż mięso do głębokiego pojemnika, napełnij wodą do góry i wyślij do lodówki. Woda musi być okresowo zmieniana. Co 2-3 godziny spuszczaj wodę z krwią i napełniaj mięso świeżą wodą. Czas moczenia zależy od wielkości i wieku zwierzyny. Miałem dużego zająca, moczyłem go przez jeden dzień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj suche przyprawy. Wybierz ich ilość i skład według własnego gustu. W przepisie wykorzystano mieszankę czerwonej mielonej papryki, kolendry, suszonej bazylii i mielonego ziela angielskiego. Obierz czosnek i opłucz goździki w czystej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj przyprawy, czosnek i sól, aż będą gładkie. Dostosuj ilość soli do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po namoczeniu każdy kawałek zająca osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody. Wyślij przyprawy do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą ruchów masujących równomiernie rozprowadź przyprawy na wszystkich kawałkach. Pozostaw mięso na chwilę w lodówce do marynowania. Im dłużej kawałki stoją w pachnących ziołach, tym smaczniejszy będzie zając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z wysokimi krawędziami i grubym dnem rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij zająca do smażenia na dużym ogniu. Gdy kawałki są pokryte apetyczną złotą skórką ze wszystkich stron, możesz przejść do następnego kroku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej niewielką ilość wody na patelnię, aby lekko przykryła mięso. Po ugotowaniu zmniejsz płomień kuchenki do umiarkowanie niskiego i gotuj dziczyznę pod zamkniętą pokrywką, aż kawałki będą miękkie. Dusiłem zająca przez około półtorej do dwóch godzin. Okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy na patelni jest płyn. W razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody, aby zając się nie przypalił.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i umyj w zimnej wodzie. Pokrój marchewkę w kostkę, a cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Wyślij warzywa na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Potrzebujesz od 10 do 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe danie posyp drobno posiekanymi ziołami. Koperek, pietruszka lub młoda cebula są idealne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj danie, aż ostygnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Okazuje się cudownie miękkie, aromatyczne mięso.

do duszonego zająca możesz zaoferować tłuczone ziemniaki lub gotowane zboża takie jak kasza gryczana lub ryż. 

świeże warzywa doskonale uzupełnią zająca. 

smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mięso zająca - 183   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal / 100g

Podobne przepisy