kanapki z bakłażanem i pomidorami

ciekawe rozwiązanie kanapkowe! Polizasz palce! . Kanapki z bakłażanem i pomidorami to świetna uczta dla gości i rodziny. Miękki ser śmietankowy w połączeniu ze smażonym bakłażanem i świeżym pomidorem tworzy doskonały smak, a suszone kromki chleba o smaku czosnku stanowią idealną bazę.
Petra-♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 52 % 17 g
190 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Umyj bakłażana, pokrój w plasterki, panieruj w mące, a następnie smaż na oleju roślinnym po obu stronach, aż się zarumieni. Rozłóż smażone kółka na papierowej serwetce, sól i pieprz do smaku, pozwól, aby nadmiar oleju wchłonął się, a następnie pokrój każde kółko na małe kawałki.

2. Umyj pomidora, pokrój w drobną kostkę. Jeśli pomidor jest zbyt soczysty, lepiej usunąć miąższ z nasionami.

3. Chleb suszymy w piekarniku przez 2-3 minuty, obieramy czosnek, pocieramy nim każdą kromkę chleba.

4. Posmaruj każdy tost twarogiem, lekko solą, połóż pomidora i bakłażana na serze, udekoruj kanapki pietruszką.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy