kanapki z bakłażanem i pomidorami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj bakłażana, pokrój w plasterki, panieruj w mące, a następnie smaż na oleju roślinnym po obu stronach, aż się zarumieni. Rozłóż smażone kółka na papierowej serwetce, sól i pieprz do smaku, pozwól, aby nadmiar oleju wchłonął się, a następnie pokrój każde kółko na małe kawałki.
2. Umyj pomidora, pokrój w drobną kostkę. Jeśli pomidor jest zbyt soczysty, lepiej usunąć miąższ z nasionami.
3. Chleb suszymy w piekarniku przez 2-3 minuty, obieramy czosnek, pocieramy nim każdą kromkę chleba.
4. Posmaruj każdy tost twarogiem, lekko solą, połóż pomidora i bakłażana na serze, udekoruj kanapki pietruszką.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g