skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić rzymską Saltimbocca z wołowiny, potrzebujemy: miąższu cielęciny lub wołowiny; surowy wędzony boczek lub szynka prosciutto (lub szynka parmeńska); świeża szałwia; masło; wytrawne białe wino; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz.
Krok 3:
Pokrój pieczeń wołową wzdłuż szerokiej części na 4-5 identycznych plasterków o grubości nie większej niż 1 cm.
Krok 4:
Pokonaj każdy plasterek z obu stron młotkiem tak cienkim, jak to możliwe.
Krok 5:
Każdy plasterek wołowiny lekko posolić i pieprzyć.
Krok 6:
Na każdy kawałek wołowiny ułóż plasterek boczku.
Krok 7:
Z szałwii oderwij 4 największe liście. Umyj i osusz liście. Na każdym kawałku wołowiny połóż liść szałwii.
Krok 8:
Przebij puste miejsca długimi wykałaczkami, aby mięso, bekon i szałwia były bezpiecznie ze sobą połączone i nie rozpadały się po przewróceniu.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej mały kawałek masła.
Krok 10:
Podsmaż wołowinę z boczkiem i szałwią po obu stronach przez 2 minuty z każdej strony.
Krok 11:
Następnie przenieś mięso na talerz.
Krok 12:
Na patelni rozpuść pozostałe masło, wlej wino. Dusić sos, mieszając, przez około 2-3 minuty na średnim ogniu. Włóż mięso na patelnię. Podgrzej w sosie przez 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 13:
Podawaj Saltimbocca w stylu rzymskim z sosem winnym. Moim zdaniem sos jest tutaj najsmaczniejszą częścią Dania. Podlałam nim ryż i jadłam tak bez mięsa. Smacznego!
Saltimbocca w języku rzymskim, jak sama nazwa wskazuje, jest klasykiem rzymskiej kuchni. Istnieją jednak wątpliwości, czy to pyszne danie rzeczywiście pochodzi ze stolicy Włoch. Wszystko dlatego, że do jego przygotowania używa się oleju, a wcześniej był on dość nietypowy dla Rzymu – Zwykle do smażenia używano tłuszczu wieprzowego. Dlatego niektórzy sugerują, że Saltimbocca pochodzi z regionu Brescii w Lombardii.
to danie jest popularne nie tylko w ojczyźnie, we Włoszech, ale także w Hiszpanii, Grecji i Szwajcarii, i oczywiście wśród wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie. I zachęca kucharzy do urozmaicenia go własnymi pomysłami. Na przykład prawie każde mięso, które lubisz, może być uzupełnione aromatycznym duetem szynki i szałwii: jagnięcina, wieprzowina, drób (pierś z kurczaka lub indyka), mięso z buszu i ryby.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g