skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Ryż weź okrągły szary o wysokiej zawartości skrobi, aby nadać potrawie kremową konsystencję. Wstępnie rozmrozić małże, jeśli weźmiesz zamrożone. Zagotuj wodę, dodaj ją do naczynia na gorąco, aby nie zakłócać reżimu temperaturowego.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu cebula będzie bardziej równomiernie smażona i nada aromat olejowi.
Krok 3:
Czosnek obrać, opłukać i pokroić każdy ząbek wzdłuż na 2 połówki. Na patelni z grubym dnem i wysokimi bokami rozpuść masło na małym ogniu, aby masło się nie przypaliło. Piecz czosnek na średnim ogniu przez 2 minuty, podrzucając. Następnie usuń czosnek i wyrzuć go, nie będzie już dla ciebie przydatny. Masło można zastąpić oliwą z oliwek lub wziąć oba w tych samych proporcjach.
Krok 4:
Posiekaną cebulę smażyć na średnim ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista. Aby równomiernie usmażyć cebulę, od czasu do czasu ją mieszaj.
Krok 5:
Dodaj ryż do cebuli i smaż, mieszając, przez 5 minut. Ryżu do risotto nie można umyć, aby nie zmyć skrobi.
Krok 6:
Następnie polej ryż winem. Spowoduje to otwarcie porów ziaren i uzupełni smak risotto przyjemnymi nutami. Ciągle mieszaj, aż płyn wyparuje.
Krok 7:
Dodaj około 300 ml wody, przypraw i soli do ryżu. Nie mieszaj ryżu aż woda się zagotuje i przez 2 minuty później. Dzięki temu gluten z ryżu lepiej się wyróżnia. Zmniejsz ogień pod patelnią. Stopniowo wlewaj pozostałą wodę, a teraz stale mieszaj. Wlać każdą kolejną porcję po odparowaniu poprzedniej.
Krok 8:
Małże dokładnie opłucz, osusz i dodaj na patelnię do ryżu. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 9:
Dodaj starty parmezan na patelnię i wymieszaj, aby uzyskać kremową konsystencję risotto.
podawaj risotto z małżami tylko na gorąco, aby ryż się nie sklejał. Podawać z ziołami i startym parmezanem.
jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza-na pewno pokochasz to tradycyjne włoskie danie.
ponieważ parmezan zawiera sól, aby nie zepsuć smaku, risotto można posolić na końcu. Polecam gotowanie, ponieważ przygotowanie jest szybkie i proste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g