risotto z małżami

doskonała kolacja z owocami morza w stylu włoskim. Risotto jest przedstawicielem klasycznej kuchni włoskiej. W połączeniu z małżami to danie jest idealne na romantyczną kolację, ponieważ owoce morza są silnym afrodyzjakiem.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 62 % 13 g
100 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Ryż weź okrągły szary o wysokiej zawartości skrobi, aby nadać potrawie kremową konsystencję. Wstępnie rozmrozić małże, jeśli weźmiesz zamrożone. Zagotuj wodę, dodaj ją do naczynia na gorąco, aby nie zakłócać reżimu temperaturowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu cebula będzie bardziej równomiernie smażona i nada aromat olejowi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, opłukać i pokroić każdy ząbek wzdłuż na 2 połówki. Na patelni z grubym dnem i wysokimi bokami rozpuść masło na małym ogniu, aby masło się nie przypaliło. Piecz czosnek na średnim ogniu przez 2 minuty, podrzucając. Następnie usuń czosnek i wyrzuć go, nie będzie już dla ciebie przydatny. Masło można zastąpić oliwą z oliwek lub wziąć oba w tych samych proporcjach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę smażyć na średnim ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista. Aby równomiernie usmażyć cebulę, od czasu do czasu ją mieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ryż do cebuli i smaż, mieszając, przez 5 minut. Ryżu do risotto nie można umyć, aby nie zmyć skrobi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie polej ryż winem. Spowoduje to otwarcie porów ziaren i uzupełni smak risotto przyjemnymi nutami. Ciągle mieszaj, aż płyn wyparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj około 300 ml wody, przypraw i soli do ryżu. Nie mieszaj ryżu aż woda się zagotuje i przez 2 minuty później. Dzięki temu gluten z ryżu lepiej się wyróżnia. Zmniejsz ogień pod patelnią. Stopniowo wlewaj pozostałą wodę, a teraz stale mieszaj. Wlać każdą kolejną porcję po odparowaniu poprzedniej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Małże dokładnie opłucz, osusz i dodaj na patelnię do ryżu. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj starty parmezan na patelnię i wymieszaj, aby uzyskać kremową konsystencję risotto.

podawaj risotto z małżami tylko na gorąco, aby ryż się nie sklejał. Podawać z ziołami i startym parmezanem.
jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza-na pewno pokochasz to tradycyjne włoskie danie.
ponieważ parmezan zawiera sól, aby nie zepsuć smaku, risotto można posolić na końcu. Polecam gotowanie, ponieważ przygotowanie jest szybkie i proste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy