Fagottini z serem i szynką

smak tego dania zgromadzi całą rodzinę przy stole!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 12 % 3 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

radzę zwrócić uwagę na bardzo oryginalny przepis kulinarny. Prosciutto nadziewane świeżym serem mozzarella i pomidorami to posiłek, który rozjaśni Twój stół i na pewno zaskoczy gości. Aby go przygotować, potrzebujesz przede wszystkim szynki prosciutto – jest to suszona szynka wieprzowa.
przede wszystkim smaż orzeszki piniowe na patelni przez 10 minut. Powinny uzyskać piękny złoty kolor i pachnący zapach.
teraz ugotujmy pomidory. Aby to zrobić, włóż je do wrzącej osolonej wody i lekko gotuj przez pół minuty. Następnie wyłowimy pomidory z patelni, obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy nasiona. Pozwól sokowi spłynąć z pomidorów i włóż gotowe kawałki do osobnej miski.
w przyszłości będziemy musieli udekorować nasze danie, w tym celu odłożymy na bok łyżkę orzechów i taką samą ilość oliwek.
następnie zrobimy nadzienie do prosciutto. W misce do pomidorów dodaj małe kawałki sera, pozostałe orzechy, oliwki, bazylię, dodaj olej i dobrze pieprz i sól. Wymieszaj wszystko i masz nadzienie.
połóż pasek prosciutto na desce, a drugi na krzyż na górze. Na środku kładziemy nadzienie i składamy krawędzie szynki, aby zrobić torebkę. Aby go naprawić, zawiążmy na górze piórkiem zielonej cebuli. Paski cebuli powinniśmy mieć według liczby plasterków prosciutto. We Włoszech takie torebki nazywane są fagottini.
teraz możesz podać nasze danie. Połóż liście świeżej sałaty na talerzu, połóż na nich torby fagottini, udekoruj wszystko pozostałymi oliwkami i orzechami, a na wierzchu możesz skropić wszystko oliwą z oliwek i posypać pieprzem.
wszystko, co musisz podać. Można z pewnością stwierdzić, że twoje gospodarstwo domowe lub goście nigdy nie widzieli takiego dania, chyba że byli we Włoszech.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy