skład / składniki
metoda gotowania
radzę zwrócić uwagę na bardzo oryginalny przepis kulinarny. Prosciutto nadziewane świeżym serem mozzarella i pomidorami to posiłek, który rozjaśni Twój stół i na pewno zaskoczy gości. Aby go przygotować, potrzebujesz przede wszystkim szynki prosciutto – jest to suszona szynka wieprzowa.
przede wszystkim smaż orzeszki piniowe na patelni przez 10 minut. Powinny uzyskać piękny złoty kolor i pachnący zapach.
teraz ugotujmy pomidory. Aby to zrobić, włóż je do wrzącej osolonej wody i lekko gotuj przez pół minuty. Następnie wyłowimy pomidory z patelni, obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy nasiona. Pozwól sokowi spłynąć z pomidorów i włóż gotowe kawałki do osobnej miski.
w przyszłości będziemy musieli udekorować nasze danie, w tym celu odłożymy na bok łyżkę orzechów i taką samą ilość oliwek.
następnie zrobimy nadzienie do prosciutto. W misce do pomidorów dodaj małe kawałki sera, pozostałe orzechy, oliwki, bazylię, dodaj olej i dobrze pieprz i sól. Wymieszaj wszystko i masz nadzienie.
połóż pasek prosciutto na desce, a drugi na krzyż na górze. Na środku kładziemy nadzienie i składamy krawędzie szynki, aby zrobić torebkę. Aby go naprawić, zawiążmy na górze piórkiem zielonej cebuli. Paski cebuli powinniśmy mieć według liczby plasterków prosciutto. We Włoszech takie torebki nazywane są fagottini.
teraz możesz podać nasze danie. Połóż liście świeżej sałaty na talerzu, połóż na nich torby fagottini, udekoruj wszystko pozostałymi oliwkami i orzechami, a na wierzchu możesz skropić wszystko oliwą z oliwek i posypać pieprzem.
wszystko, co musisz podać. Można z pewnością stwierdzić, że twoje gospodarstwo domowe lub goście nigdy nie widzieli takiego dania, chyba że byli we Włoszech.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g