bakłażan z pieczarkami w piekarniku

lubisz pyszną kolację? To danie jest dla ciebie! Bakłażany z pieczarkami pieczone w piekarniku można podawać nie tylko na gorąco jako obiad, ale także na zimno - jako przekąskę. Bakłażany są najpierw pieczone, następnie nadziewane nadzieniem i ponownie pieczone. Jeśli jest grill, danie nie może być ponownie upieczone, ale umieszczone pod grillem na 7 minut.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 35 % 6 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Oberżyny myjemy, kroimy wzdłuż na pół, każdą część smarujemy oliwą ze wszystkich stron i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 15 minut. Pozwól bakłażanowi trochę ostygnąć i za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ.

2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, smaż na oliwie z oliwek, aż stanie się przezroczysta. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, smażymy na pozostałym oleju do lekkiego rumienia, po czym rozprowadzamy cebulę, sól i pieprz do smaku, wzbogacamy mieloną papryką. Miąższ warzyw siekamy nożem i rozprowadzamy do grzybów, smażymy jeszcze przez kilka minut, dodajemy śmietanę, mieszamy.

3. Nadziewamy łódki nadzieniem grzybowym. Posyp bakłażana serem i posiekanym koperkiem, Wyślij do piekarnika, zrumień w tej samej temperaturze przez 10 minut.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy