Moskiewskie pączki

magiczne pączki pokochają dzieci i dorośli. Zajrzyj, spróbuj! Są magiczne, ponieważ podczas smażenia, pomimo braku drożdży w cieście, rosną dokładnie jak na drożdżach, szybko rosną i zmieniają się z płaskich w obszerne. Fascynujący widok! I są tak smaczne, że ręka sięga po kolejny pączek... Te pączki to przepis z mojego dzieciństwa: robiłam je z siostrą, kiedy byliśmy nastolatkami.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 58 % 40 g
380 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do zrobienia pączków. Przesiej mąkę. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby je zmiękczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokim pojemniku dokładnie wymieszaj mąkę, cynamon i sodę, ponownie przesiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce dokładnie wymieszaj jajko z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło i kontynuuj pocieranie, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj mieszankę mąki. Zagnieść miękkie ciasto, które można rozwałkować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk i wałka podczas wałkowania. Jeśli się klei, dodaj trochę więcej mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 2-3 części dla wygody. Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj każdy kawałek ciasta na warstwę o grubości 0,5 cm. Wykonujemy otwór w środku każdego koła za pomocą mniejszego wycięcia. Dostajemy pierścienie. Zbieramy resztki ciasta i ponownie zwijamy. Jeśli ponownie pozostaną resztki, możesz zrobić małe kółka małym wgłębieniem, podczas smażenia staną się okrągłe jak kulki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej olej w kotle lub głębokiej patelni. Opuszczamy tam porcjami pierścienie i smażymy z obu stron na złoty kolor. Lepiej od razu zrobić silniejszy ogień i usmażyć na nim jedną stronę pączka, a następnie zmniejszyć i usmażyć drugą. Więc pączki stają się bardzo szybko wypukłe, obszerne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pączki układamy partiami na talerzu pokrytym serwetką, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tak wyglądają pączki w środku. Jeszcze ciepłe pączki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Wzywamy wszystkich do picia kawy i herbaty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy