skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do zrobienia pączków. Przesiej mąkę. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby je zmiękczyć.
Krok 2:
W głębokim pojemniku dokładnie wymieszaj mąkę, cynamon i sodę, ponownie przesiej.
Krok 3:
W osobnej misce dokładnie wymieszaj jajko z cukrem.
Krok 4:
Dodaj masło i kontynuuj pocieranie, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wlej mleko i wymieszaj.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj mieszankę mąki. Zagnieść miękkie ciasto, które można rozwałkować.
Krok 7:
Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk i wałka podczas wałkowania. Jeśli się klei, dodaj trochę więcej mąki.
Krok 8:
Podziel ciasto na 2-3 części dla wygody. Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj każdy kawałek ciasta na warstwę o grubości 0,5 cm. Wykonujemy otwór w środku każdego koła za pomocą mniejszego wycięcia. Dostajemy pierścienie. Zbieramy resztki ciasta i ponownie zwijamy. Jeśli ponownie pozostaną resztki, możesz zrobić małe kółka małym wgłębieniem, podczas smażenia staną się okrągłe jak kulki.
Krok 9:
Rozgrzej olej w kotle lub głębokiej patelni. Opuszczamy tam porcjami pierścienie i smażymy z obu stron na złoty kolor. Lepiej od razu zrobić silniejszy ogień i usmażyć na nim jedną stronę pączka, a następnie zmniejszyć i usmażyć drugą. Więc pączki stają się bardzo szybko wypukłe, obszerne.
Krok 10:
Pączki układamy partiami na talerzu pokrytym serwetką, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Krok 11:
Tak wyglądają pączki w środku. Jeszcze ciepłe pączki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Wzywamy wszystkich do picia kawy i herbaty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g