skład / składniki
metoda gotowania
danie okazuje się satysfakcjonujące, smaczne i bardzo kolorowe. Jednocześnie gotowanie go nie jest trudne, dzięki czemu chvishtari z pewnością staną się ulubieńcami rodzinnego menu przez długi czas. Mogą być przygotowywane jako śniadanie i jako Kolacja. Lub jako dodatek do innych potraw.
takie gorące pieczywo z serem w środku jest zwykle lubiane przez wszystkie gospodarstwa domowe-zarówno dorosłych, jak i dzieci.
więc odmierz odpowiednią ilość mąki kukurydzianej do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Zimne mleko miesza się z gorącą wodą, aby uzyskać ciepłą mieszankę. Wlej powstały płyn do pojemnika z mąką kukurydzianą. Wsypujemy tam cukier granulowany, sól, rozprowadzamy masło w temperaturze pokojowej (nie stopione, ale po prostu miękkie, stopione, to znaczy należy je wcześniej wyjąć z lodówki).
wymieszaj składniki, dokładnie zagniataj ciasto. Jeśli okaże się zbyt suchy, dodaj trochę więcej mleka lub mąki. Z ciasta formujemy Kolobok i zostawiamy go na dnie pojemnika. Możesz przykryć pojemnik czystym ręcznikiem lub szczelną pokrywką.
ser kroimy na długie kawałki (około 5 cm długości i 1 cm grubości i szerokości). Ciasto dzielimy na małe części, każdą spłaszczamy w ciasto bezpośrednio na dłoni. Do każdego ciasta wkładamy kostki sera suluguni i zawijamy ser, ostrożnie przyklejając ciasto. Powinieneś dostać placki podobne do kotletów.
na patelni z grubym dnem podgrzej określoną ilość oleju roślinnego. Powinno być gorące. Następnie rozprowadzamy uformowane chvishtari partiami i smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony - aż się zarumienią. Gotowe chvishtari układamy na ręcznikach kuchennych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
taka uczta jest koniecznie podawana na stole na gorąco, więc wzywamy bliskich i natychmiast traktujemy ich pysznym daniem mingrelian! Tylko uważaj, aby się nie poparzyć, ponieważ chvishtari są bardzo gorące.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g