Chvishtari z serem kukurydzianym

danie kuchni gruzińskiej. Cudownie pyszne! Chvishtari z serem kukurydzianym należy podawać na gorąco, podczas gdy ser w nich jest stopiony. To bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie, które nie jest trudne do przygotowania.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 39 % 22 g
węglowodany 46 % 26 g
337 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

danie okazuje się satysfakcjonujące, smaczne i bardzo kolorowe. Jednocześnie gotowanie go nie jest trudne, dzięki czemu chvishtari z pewnością staną się ulubieńcami rodzinnego menu przez długi czas. Mogą być przygotowywane jako śniadanie i jako Kolacja. Lub jako dodatek do innych potraw.

takie gorące pieczywo z serem w środku jest zwykle lubiane przez wszystkie gospodarstwa domowe-zarówno dorosłych, jak i dzieci.

więc odmierz odpowiednią ilość mąki kukurydzianej do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Zimne mleko miesza się z gorącą wodą, aby uzyskać ciepłą mieszankę. Wlej powstały płyn do pojemnika z mąką kukurydzianą. Wsypujemy tam cukier granulowany, sól, rozprowadzamy masło w temperaturze pokojowej (nie stopione, ale po prostu miękkie, stopione, to znaczy należy je wcześniej wyjąć z lodówki).

wymieszaj składniki, dokładnie zagniataj ciasto. Jeśli okaże się zbyt suchy, dodaj trochę więcej mleka lub mąki. Z ciasta formujemy Kolobok i zostawiamy go na dnie pojemnika. Możesz przykryć pojemnik czystym ręcznikiem lub szczelną pokrywką.

ser kroimy na długie kawałki (około 5 cm długości i 1 cm grubości i szerokości). Ciasto dzielimy na małe części, każdą spłaszczamy w ciasto bezpośrednio na dłoni. Do każdego ciasta wkładamy kostki sera suluguni i zawijamy ser, ostrożnie przyklejając ciasto. Powinieneś dostać placki podobne do kotletów.

na patelni z grubym dnem podgrzej określoną ilość oleju roślinnego. Powinno być gorące. Następnie rozprowadzamy uformowane chvishtari partiami i smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony - aż się zarumienią. Gotowe chvishtari układamy na ręcznikach kuchennych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

taka uczta jest koniecznie podawana na stole na gorąco, więc wzywamy bliskich i natychmiast traktujemy ich pysznym daniem mingrelian! Tylko uważaj, aby się nie poparzyć, ponieważ chvishtari są bardzo gorące.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy