wieprzowina w sosie z granatów w piekarniku

SOS to prawdziwy klejnot tego przepisu! Prawdziwe noworoczne danie dla tych, którzy lubią połączenie mięsa i sosów owocowo-jagodowych. Po raz pierwszy zrobiłem taki sos na bazie soku z granatów. Okazało się bardzo smaczne i pachnące. Sos jest po prostu boski: z lekką goryczką charakterystyczną dla granatów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 24 % 8 g
212 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować wieprzowinę w sosie z granatów w piekarniku, potrzebujemy: wieprzowina z kością (Mam już karbonadę pokrojoną w plastry 5-6 mm); olej roślinny do smażenia; mielony czarny pieprz i sól. Możesz również użyć przypraw do wieprzowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę na kości, osusz. Lekko uderz młotkiem z obu stron. W takim przypadku należy starać się, aby mięso nie oddzielało się od kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Rozłóż wieprzowinę i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Jeśli olej rozpryskuje się mocno, przykryj patelnię pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kotlety przełożyć do formy wyłożonej folią. Włóż do piekarnika i piecz, aż mięso będzie gotowe, około 25 minut w 180°C.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    SOS. Do przygotowania sosu potrzebujemy: soku z granatów; miód; sos balsamiczny lub ocet (mój SOS); kawałek masła; gałązki świeżego rozmarynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni pozostaw 1-2 łyżki. l tłuszcz z wieprzowiny. Odcedź resztę tłuszczu. Nie musiałem niczego spuszczać, ponieważ po smażeniu pozostało niewiele tłuszczu. Wlej sok z granatów na patelnię, dodaj miód, ocet balsamiczny i gałązkę rozmarynu. Na średnim ogniu zagotuj SOS. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    SOS przecedzić przez sito, usuwając w ten sposób igły rozmarynu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś sos na gorącą patelnię. Dodaj kawałek masła i mieszaj, aż masło się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kotlety na talerzach. Na wierzch skropić gorącym sosem z granatów. Posyp naczynie igłami rozmarynu i ziarnami granatu. Smacznego!

wieprzowinę z kością można zastąpić miąższem bez kości: szyją, carbonadą, polędwicą.

użyłem zakupionego soku z granatów. W takim przypadku lepiej wybrać wysokiej jakości nieoświetlony sok i nierozcieńczony wodą (skoncentrowany, bezpośrednio wyciskany). Wtedy sos będzie bardziej aromatyczny i jaśniejszy w smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy