skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować wieprzowinę w sosie z granatów w piekarniku, potrzebujemy: wieprzowina z kością (Mam już karbonadę pokrojoną w plastry 5-6 mm); olej roślinny do smażenia; mielony czarny pieprz i sól. Możesz również użyć przypraw do wieprzowiny.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę na kości, osusz. Lekko uderz młotkiem z obu stron. W takim przypadku należy starać się, aby mięso nie oddzielało się od kości.
Krok 3:
Sól, pieprz mięso.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Rozłóż wieprzowinę i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Jeśli olej rozpryskuje się mocno, przykryj patelnię pokrywką.
Krok 5:
Kotlety przełożyć do formy wyłożonej folią. Włóż do piekarnika i piecz, aż mięso będzie gotowe, około 25 minut w 180°C.
Krok 6:
SOS. Do przygotowania sosu potrzebujemy: soku z granatów; miód; sos balsamiczny lub ocet (mój SOS); kawałek masła; gałązki świeżego rozmarynu.
Krok 7:
Na patelni pozostaw 1-2 łyżki. l tłuszcz z wieprzowiny. Odcedź resztę tłuszczu. Nie musiałem niczego spuszczać, ponieważ po smażeniu pozostało niewiele tłuszczu. Wlej sok z granatów na patelnię, dodaj miód, ocet balsamiczny i gałązkę rozmarynu. Na średnim ogniu zagotuj SOS. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 8:
SOS przecedzić przez sito, usuwając w ten sposób igły rozmarynu.
Krok 9:
Przenieś sos na gorącą patelnię. Dodaj kawałek masła i mieszaj, aż masło się rozpuści.
Krok 10:
Ułóż kotlety na talerzach. Na wierzch skropić gorącym sosem z granatów. Posyp naczynie igłami rozmarynu i ziarnami granatu. Smacznego!
wieprzowinę z kością można zastąpić miąższem bez kości: szyją, carbonadą, polędwicą.
użyłem zakupionego soku z granatów. W takim przypadku lepiej wybrać wysokiej jakości nieoświetlony sok i nierozcieńczony wodą (skoncentrowany, bezpośrednio wyciskany). Wtedy sos będzie bardziej aromatyczny i jaśniejszy w smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g