ratatouille z mięsem

Przygotuj pikantne, bardzo smaczne danie prowansalskie w swojej kuchni! Tradycyjnie Ratatouille to danie warzywne, którego głównymi składnikami są cukinia, papryka i bakłażan. Ale często gotuję go z mięsem, takim jak filet z kurczaka. Proponuję spróbować tego zaskakująco smacznego i zdrowego dania.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 11 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 24 % 4 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przygotuj warzywa: średniej wielkości cukinię i bakłażana (lub kilka małych), dwie duże papryki (świetne, jeśli mają inny kolor), Cztery średnie pomidory, dużą cebulę i kilka ząbków czosnku.

pokrój bakłażana, cukinię i paprykę w kostkę, staraj się, aby kostki były mniej więcej takie same – około 1 cm lub nieco większe.

cebulę można również pokroić w kostkę lub półpierścienie – wolę drugą opcję. Pokrój pomidory na ćwiartki.

teraz możesz zrobić filet z kurczaka. Pokrój go w taką samą kostkę jak warzywa. Umieść patelnię na ogniu, wlej olej roślinny-niewiele, aby danie nie było zbyt tłuste. W rozgrzanym oleju włóż kawałki fileta i smaż, aż lekko się zrumieni.

przyszła kolej na warzywa. Włóż również cebulę do rozgrzanego oleju, smaż przez kilka minut, dodaj cukinię i bakłażana, drobno posiekane dwa ząbki czosnku. Dusić warzywa na małym ogniu i pod zamkniętą pokrywką, aż do połowy ugotowane, a następnie dodać do nich paprykę i pomidory, dobrze wymieszać i pozostawić do duszenia przez kolejne 10 minut.

czas dodać do gulaszu wcześniej smażone mięso oraz sól i pieprz. Możesz dodać przyprawy do swojego gustu. Kontynuuj duszenie warzyw i kawałków fileta na małym ogniu przez kolejne około 10 minut.
kilka minut przed ugotowaniem dodaj pozostały czosnek, również drobno posiekany, i mieszankę suszonych ziół prowansalskich, aby nadać potrawie smak francuskich pól.

ratatouille z mięsem gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy