skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj warzywa: średniej wielkości cukinię i bakłażana (lub kilka małych), dwie duże papryki (świetne, jeśli mają inny kolor), Cztery średnie pomidory, dużą cebulę i kilka ząbków czosnku.
pokrój bakłażana, cukinię i paprykę w kostkę, staraj się, aby kostki były mniej więcej takie same – około 1 cm lub nieco większe.
cebulę można również pokroić w kostkę lub półpierścienie – wolę drugą opcję. Pokrój pomidory na ćwiartki.
teraz możesz zrobić filet z kurczaka. Pokrój go w taką samą kostkę jak warzywa. Umieść patelnię na ogniu, wlej olej roślinny-niewiele, aby danie nie było zbyt tłuste. W rozgrzanym oleju włóż kawałki fileta i smaż, aż lekko się zrumieni.
przyszła kolej na warzywa. Włóż również cebulę do rozgrzanego oleju, smaż przez kilka minut, dodaj cukinię i bakłażana, drobno posiekane dwa ząbki czosnku. Dusić warzywa na małym ogniu i pod zamkniętą pokrywką, aż do połowy ugotowane, a następnie dodać do nich paprykę i pomidory, dobrze wymieszać i pozostawić do duszenia przez kolejne 10 minut.
czas dodać do gulaszu wcześniej smażone mięso oraz sól i pieprz. Możesz dodać przyprawy do swojego gustu. Kontynuuj duszenie warzyw i kawałków fileta na małym ogniu przez kolejne około 10 minut.
kilka minut przed ugotowaniem dodaj pozostały czosnek, również drobno posiekany, i mieszankę suszonych ziół prowansalskich, aby nadać potrawie smak francuskich pól.
ratatouille z mięsem gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g