skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najważniejszą rzeczą w robieniu kalmarów z tego przepisu jest wybór odpowiednich kalmarów.
te kałamarnice, które po rozmrożeniu wyglądają jak guma, absolutnie nie będą działać.
bardzo ważne jest również, aby wiedzieć, że kalmarów nie można gotować-można je rozmrażać tylko przy użyciu wrzącej wody.
zamrożone kalmary wlewa się wrzącą wodą i oczyszcza z górnej folii i wnętrzności.
następnie zagotuj garnek z wodą. Z kolei kałamarnice wrzuca się do wrzącej wody, doprowadza do wrzenia i natychmiast wyjmuje.
schłodzić kalmary w pojemniku z lodowatą wodą.
w pełni schłodzone kalmary są krojone w paski.
sezam jest smażony na suchej patelni.
a następnie wlewa się olej i wlewa wszystkie przyprawy, czosnek, sos sojowy i ocet.
podgrzej i zdejmij z ognia.
posiekane kalmary zalewamy powstałą marynatą i marynujemy przez co najmniej dwie godziny. Zalecam pozostawienie kalmarów do marynowania przez całą noc.
dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do gotowego naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g