heh z kałamarnicy po koreańsku

coś nowego do domowego menu, szczególnie zachwyci mężczyzn. Łatwość przygotowania Kolejny przepis na koreańską sałatkę to Hye z kalmarów.
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 80 % 16 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 15 % 3 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przyprawy, olej, ocet, sos sojowy do potrawy

  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

najważniejszą rzeczą w robieniu kalmarów z tego przepisu jest wybór odpowiednich kalmarów.
te kałamarnice, które po rozmrożeniu wyglądają jak guma, absolutnie nie będą działać.
bardzo ważne jest również, aby wiedzieć, że kalmarów nie można gotować-można je rozmrażać tylko przy użyciu wrzącej wody.
zamrożone kalmary wlewa się wrzącą wodą i oczyszcza z górnej folii i wnętrzności.
następnie zagotuj garnek z wodą. Z kolei kałamarnice wrzuca się do wrzącej wody, doprowadza do wrzenia i natychmiast wyjmuje.
schłodzić kalmary w pojemniku z lodowatą wodą.
w pełni schłodzone kalmary są krojone w paski.
sezam jest smażony na suchej patelni.
a następnie wlewa się olej i wlewa wszystkie przyprawy, czosnek, sos sojowy i ocet.
podgrzej i zdejmij z ognia.
posiekane kalmary zalewamy powstałą marynatą i marynujemy przez co najmniej dwie godziny. Zalecam pozostawienie kalmarów do marynowania przez całą noc.
dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do gotowego naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy