Domowy burger z pikantnym chrupiącym kurczakiem

niesamowicie pyszny burger z soczystym pikantnym kurczakiem i warzywami. Zaletą domowych burgerów jest to, że można je nadziewać absolutnie dowolnym nadzieniem i jego pożądaną ilością. Takie hamburgery są prawie gorsze od restauracji, bardzo satysfakcjonujące. I na pewno są bardziej przydatne niż fast food.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 48 % 19 g
215 kcal
IG: 5 / 32 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź filet z kurczaka, umyj go, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli chcesz uzyskać piękny okrągły kotlet, weź okrągłą formę do polędwicy lub na przykład miskę o wymaganej średnicy, a także ostry nóż i użyj ich, aby zrobić kotlet z kurczaka, ustawiając miskę / formę na filecie z kurczaka i przesuwając nóż wokół miski. Lub po prostu odetnij gruby kawałek kurczaka, nie wpłynie to w żaden sposób na smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz przygotuj ciasto na kotlet z kurczaka. Weź dwie miski. W jednym umieść 1 łyżkę specjalnej panierki, aby przygotować wszystkie znane ostre skrzydła i stopniowo wlewaj do niej wodę, ciągle ugniatając. Powinieneś uzyskać jednorodną konsystencję ciasta do picia jogurtu. W innej misce wlej mieszankę panierki. Teraz dobrze rozgrzej patelnię, wlewając do niej olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić kotlet, zanurzyć w misce z ciastem, a następnie dokładnie zanurzyć w kilku warstwach w suchej panierce i natychmiast zanurzyć na patelni z olejem roślinnym. Smaż kotlet w średniej temperaturze przez około 8 minut, aż będzie ugotowany i złoty. Połóż gotowy kotlet na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przygotuj wszystkie warzywa do burgera. Umyj frillis i ogórek, osusz. Pokrój ogórek wzdłuż (Nie grubo), aby uzyskać podłużne kawałki. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pióra. Umieść pióra cebuli w małej misce lub misce, wlej ocet, wodę i dodaj szczyptę cukru. Wymieszaj wszystkie składniki misek i pozostaw cebulę do marynowania przez co najmniej 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos do burgera. Aby to zrobić, weź małą miskę lub miskę i włóż do niej majonez, dodaj trochę kefiru. Odbywa się to, aby sos był bardziej delikatny. Następnie obierz ząbek czosnku i zmiel go za pomocą prasy do czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie weź bułkę pszenną z sezamem. Pokrój go wzdłuż na dwie części. Włącz piekarnik, ustawiając tryb tostowy, połóż połówki bułek na ruszcie i susz przez 3 minuty, aż utworzą się lekkie różowe paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przejdź do najważniejszej rzeczy – budowy burgera. Odłóż na razie czapkę sezamową. Weź dolną część bułki, połóż na niej kilka liści sałaty, posmaruj liście wcześniej przygotowanym sosem. Na sosie ułóż pióra marynowanej cebuli. Następnie umieść smażony, chrupiący, soczysty kotlet z kurczaka. Następne będą ogórki, które również posmarować sosem majonezowo-kefirowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po zakończeniu montażu Ustaw drugą część bułki (z sezamem).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Domowy burger z pikantnym chrupiącym kurczakiem i kotletem wieprzowym jest gotowy! Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy