skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź filet z kurczaka, umyj go, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli chcesz uzyskać piękny okrągły kotlet, weź okrągłą formę do polędwicy lub na przykład miskę o wymaganej średnicy, a także ostry nóż i użyj ich, aby zrobić kotlet z kurczaka, ustawiając miskę / formę na filecie z kurczaka i przesuwając nóż wokół miski. Lub po prostu odetnij gruby kawałek kurczaka, nie wpłynie to w żaden sposób na smak.
Krok 2:
Teraz przygotuj ciasto na kotlet z kurczaka. Weź dwie miski. W jednym umieść 1 łyżkę specjalnej panierki, aby przygotować wszystkie znane ostre skrzydła i stopniowo wlewaj do niej wodę, ciągle ugniatając. Powinieneś uzyskać jednorodną konsystencję ciasta do picia jogurtu. W innej misce wlej mieszankę panierki. Teraz dobrze rozgrzej patelnię, wlewając do niej olej.
Krok 3:
Posolić kotlet, zanurzyć w misce z ciastem, a następnie dokładnie zanurzyć w kilku warstwach w suchej panierce i natychmiast zanurzyć na patelni z olejem roślinnym. Smaż kotlet w średniej temperaturze przez około 8 minut, aż będzie ugotowany i złoty. Połóż gotowy kotlet na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 4:
Następnie przygotuj wszystkie warzywa do burgera. Umyj frillis i ogórek, osusz. Pokrój ogórek wzdłuż (Nie grubo), aby uzyskać podłużne kawałki. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pióra. Umieść pióra cebuli w małej misce lub misce, wlej ocet, wodę i dodaj szczyptę cukru. Wymieszaj wszystkie składniki misek i pozostaw cebulę do marynowania przez co najmniej 7 minut.
Krok 5:
Przygotuj sos do burgera. Aby to zrobić, weź małą miskę lub miskę i włóż do niej majonez, dodaj trochę kefiru. Odbywa się to, aby sos był bardziej delikatny. Następnie obierz ząbek czosnku i zmiel go za pomocą prasy do czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Następnie weź bułkę pszenną z sezamem. Pokrój go wzdłuż na dwie części. Włącz piekarnik, ustawiając tryb tostowy, połóż połówki bułek na ruszcie i susz przez 3 minuty, aż utworzą się lekkie różowe paski.
Krok 7:
Teraz przejdź do najważniejszej rzeczy – budowy burgera. Odłóż na razie czapkę sezamową. Weź dolną część bułki, połóż na niej kilka liści sałaty, posmaruj liście wcześniej przygotowanym sosem. Na sosie ułóż pióra marynowanej cebuli. Następnie umieść smażony, chrupiący, soczysty kotlet z kurczaka. Następne będą ogórki, które również posmarować sosem majonezowo-kefirowym.
Krok 8:
Po zakończeniu montażu Ustaw drugą część bułki (z sezamem).
Krok 9:
Domowy burger z pikantnym chrupiącym kurczakiem i kotletem wieprzowym jest gotowy! Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g