Japoński kotlet wieprzowy Tonkatsu w panierce

kotlet wieprzowy jest chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Tonkatsu to panierowany kotlet wieprzowy smażony w głębokim tłuszczu lub na patelni z dużą ilością oleju. Kotlet jest chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Przygotowuje się łatwo i szybko
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 71 % 47 g
węglowodany 15 % 10 g
488 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokonaj wieprzowinę z obu stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól, pieprz, zwiń mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie w jajku, a następnie w bułce tartej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej na patelni (możesz sprawdzić ogrzewanie, rzucając kawałek bułki tartej, jeśli skwierczy na powierzchni, możesz smażyć) Ułóż kotlety wieprzowe i smaż przez 2 minuty z jednej strony, a następnie 2 minuty z drugiej na dużym ogniu. Odwróć kotlety, zmniejsz ogień do minimum i smaż przez kolejne 1-2 minuty z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż gotowe kotlety na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu mógł się wchłonąć. Pokrój w paski i podawaj z dowolnym dodatkiem.

Tonkatsu to polędwica wieprzowa lub schab o grubości 2-2, 5 cm, panierowana w bułce tartej i smażona w głębokim tłuszczu. Gotowy kotlet podaje się zwykle z sosem. Ten sos, później, podobnie jak to danie, nazwany Tonkatsu, został wymyślony przez lokalnych szefów kuchni. Podstawą sosu był brytyjski sfermentowany sos Worcester (Worcester), który pojawił się na japońskich wyspach, do którego dodano mus jabłkowy. Tak powstał SOS Tonkatsu. Sos jest ciemny, gęsty i słodko-kwaśny – świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. Początkowo był używany tylko ze sznyclami wieprzowymi. Ale później pojawiły się inne potrawy, do których zaczęto podawać sos Tonkatsu - sznycle z kurczaka, wołowiny, hamburgery, klopsiki, kanapki itp.

odmian Tonkatsu i pokrewnych potraw w Japonii jest wiele. Tonkatsu to najbardziej japońskie danie, zwykle podawane z ryżem, zupą miso i piklami. Tonkatsu jest również popularny jako kanapka lub podawany z japońskim Curry. Czasami podawane z jajkiem w dużej misce z ryżem. Tonkatsu jest najczęściej spożywany z gęstym japońskim sosem Worcestershire, który wykorzystuje puree z jabłek jako główny składnik, taki sos nazywa się sosem Tonkatsu i często z odrobiną ostrego żółtego karashi (japońskiego musztarda) i plasterkiem cytryny. Niektórzy lubią używać sosu sojowego zamiast sosu Tonkatsu. W Nagoi i okolicach Tonkatsu jest spożywane z sosem na bazie Miso. Do Tonkatsu można dodać składniki takie jak ser lub ułożyć mięso liśćmi bazylii lub mięty, a następnie panierować i smażyć.Istnieje kilka odmian Tonkatsu przy użyciu mięsa:

kurczak-użyj mięsa z kurczaka. Ta odmiana często pojawia się na hawajskich obiadach.
Menchi katsu-mielone kotlety panierowane i smażone w głębokim tłuszczu.
Hamu katsu - podobne danie z szynki, jest ogólnie uważane za niedrogie.
Gyū katsu ("wołowina Katsu"), znany również jako bīfu katsu, jest popularny w Kansai, okolice Osaki i Kobe.
Katsukare-symbioza Kare-raisu i Tonkatsu.
Katsudon-miska ryżu domburi jest zwieńczona sznyclem wieprzowym z sosem cebulowo-jajecznym gotowanym w bulionie.
Katsusando - kanapki z Tonkatsu w różnych sosach.
Tonkatsu-ramen to kuszące połączenie makaronu ramen i Tonkatsu.
Hitokuchi-Katsu-mini sznycle.
Kushi-Katsu-smażone w głębokim tłuszczu mini sznycle i inne składniki na mini szaszłykach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy