skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokonaj wieprzowinę z obu stron.
Krok 2:
Sól, pieprz, zwiń mąkę.
Krok 3:
Następnie w jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 4:
Rozgrzej olej na patelni (możesz sprawdzić ogrzewanie, rzucając kawałek bułki tartej, jeśli skwierczy na powierzchni, możesz smażyć) Ułóż kotlety wieprzowe i smaż przez 2 minuty z jednej strony, a następnie 2 minuty z drugiej na dużym ogniu. Odwróć kotlety, zmniejsz ogień do minimum i smaż przez kolejne 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 5:
Ułóż gotowe kotlety na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu mógł się wchłonąć. Pokrój w paski i podawaj z dowolnym dodatkiem.
Tonkatsu to polędwica wieprzowa lub schab o grubości 2-2, 5 cm, panierowana w bułce tartej i smażona w głębokim tłuszczu. Gotowy kotlet podaje się zwykle z sosem. Ten sos, później, podobnie jak to danie, nazwany Tonkatsu, został wymyślony przez lokalnych szefów kuchni. Podstawą sosu był brytyjski sfermentowany sos Worcester (Worcester), który pojawił się na japońskich wyspach, do którego dodano mus jabłkowy. Tak powstał SOS Tonkatsu. Sos jest ciemny, gęsty i słodko-kwaśny – świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. Początkowo był używany tylko ze sznyclami wieprzowymi. Ale później pojawiły się inne potrawy, do których zaczęto podawać sos Tonkatsu - sznycle z kurczaka, wołowiny, hamburgery, klopsiki, kanapki itp.
odmian Tonkatsu i pokrewnych potraw w Japonii jest wiele. Tonkatsu to najbardziej japońskie danie, zwykle podawane z ryżem, zupą miso i piklami. Tonkatsu jest również popularny jako kanapka lub podawany z japońskim Curry. Czasami podawane z jajkiem w dużej misce z ryżem. Tonkatsu jest najczęściej spożywany z gęstym japońskim sosem Worcestershire, który wykorzystuje puree z jabłek jako główny składnik, taki sos nazywa się sosem Tonkatsu i często z odrobiną ostrego żółtego karashi (japońskiego musztarda) i plasterkiem cytryny. Niektórzy lubią używać sosu sojowego zamiast sosu Tonkatsu. W Nagoi i okolicach Tonkatsu jest spożywane z sosem na bazie Miso. Do Tonkatsu można dodać składniki takie jak ser lub ułożyć mięso liśćmi bazylii lub mięty, a następnie panierować i smażyć.Istnieje kilka odmian Tonkatsu przy użyciu mięsa:
kurczak-użyj mięsa z kurczaka. Ta odmiana często pojawia się na hawajskich obiadach.
Menchi katsu-mielone kotlety panierowane i smażone w głębokim tłuszczu.
Hamu katsu - podobne danie z szynki, jest ogólnie uważane za niedrogie.
Gyū katsu ("wołowina Katsu"), znany również jako bīfu katsu, jest popularny w Kansai, okolice Osaki i Kobe.
Katsukare-symbioza Kare-raisu i Tonkatsu.
Katsudon-miska ryżu domburi jest zwieńczona sznyclem wieprzowym z sosem cebulowo-jajecznym gotowanym w bulionie.
Katsusando - kanapki z Tonkatsu w różnych sosach.
Tonkatsu-ramen to kuszące połączenie makaronu ramen i Tonkatsu.
Hitokuchi-Katsu-mini sznycle.
Kushi-Katsu-smażone w głębokim tłuszczu mini sznycle i inne składniki na mini szaszłykach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g