puszyste bułeczki kefirowe

łatwe do zrobienia tortille na kefirze. Ciasta na kefirze są bardzo proste w przygotowaniu, można je zastąpić chlebem, doskonale nadają się do pierwszych dań. Również ten przepis jest dość ekonomiczny, składniki znajdują się w każdej gospodyni domowej w kuchni.
Elżbieta SenczynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 73 % 43 g
263 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej 200 ml kefiru do miski (zawartość tłuszczu w kefirze nie ma znaczenia).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj 2 jaja kurze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 50 ml oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 2 łyżki cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 1 torebkę proszku do pieczenia ciasta ( mam 18 g proszku do pieczenia w torebce).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej 500 g mąki pszennej do mieszanki. Mąka może potrzebować nieco więcej niż wskazano w przepisie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagniataj ciasto. Nie wbijaj ciasta zbyt mocno mąką. Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Najpierw możesz wymieszać składniki trzepaczką, a następnie, gdy mąka wchłonie większość płynu, ugniataj rękami. Aby zapobiec przywieraniu ciasta do rąk, możesz nasmarować ręce niewielką ilością oleju roślinnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj folią spożywczą i pozostaw ciasto na 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Miejsce pracy posyp niewielką ilością mąki, rozłóż tam ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części. (Dostałem 8 tortilli o średnicy około 18 cm).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formujemy kulki z kawałków ciasta. Następnie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na ciasta o grubości 6-7 mm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na środku każdej tortilli wykonujemy małe nacięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć ciasta na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym na średnim ogniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy gotowe ciasta z patelni, najlepiej położyć je na papierowym ręczniku kuchennym. Ręcznik papierowy wchłonie nadmiar oleju.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Bujne tortille na kefirze są gotowe! Możesz podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego!!

tortille kefirowe są smażone na patelni, nie zajmie ci to trochę czasu, aby je ugotować. Ciasta są miękkie, przewiewne, lekkie i smaczne - polizasz palce, najlepiej podawaj z gorącym ciepłem. Możesz podawać zamiast chleba z pierwszym i drugim daniem lub z gorącą herbatą/mlekiem - bardzo apetyczne i smaczne. Na wierzchu chrupiąca smażona Skórka, a wewnątrz zwiewny miękisz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy