skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej 200 ml kefiru do miski (zawartość tłuszczu w kefirze nie ma znaczenia).
Krok 2:
Następnie dodaj 2 jaja kurze.
Krok 3:
Dodaj 50 ml oleju roślinnego.
Krok 4:
Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli.
Krok 5:
Dodaj 2 łyżki cukru.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 7:
Dodaj 1 torebkę proszku do pieczenia ciasta ( mam 18 g proszku do pieczenia w torebce).
Krok 8:
Przesiej 500 g mąki pszennej do mieszanki. Mąka może potrzebować nieco więcej niż wskazano w przepisie.
Krok 9:
Zagniataj ciasto. Nie wbijaj ciasta zbyt mocno mąką. Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Najpierw możesz wymieszać składniki trzepaczką, a następnie, gdy mąka wchłonie większość płynu, ugniataj rękami. Aby zapobiec przywieraniu ciasta do rąk, możesz nasmarować ręce niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 10:
Przykryj folią spożywczą i pozostaw ciasto na 10 minut.
Krok 11:
Miejsce pracy posyp niewielką ilością mąki, rozłóż tam ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części. (Dostałem 8 tortilli o średnicy około 18 cm).
Krok 12:
Formujemy kulki z kawałków ciasta. Następnie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na ciasta o grubości 6-7 mm.
Krok 13:
Na środku każdej tortilli wykonujemy małe nacięcia.
Krok 14:
Smażyć ciasta na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym na średnim ogniu.
Krok 15:
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy gotowe ciasta z patelni, najlepiej położyć je na papierowym ręczniku kuchennym. Ręcznik papierowy wchłonie nadmiar oleju.
Krok 16:
Bujne tortille na kefirze są gotowe! Możesz podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego!!
tortille kefirowe są smażone na patelni, nie zajmie ci to trochę czasu, aby je ugotować. Ciasta są miękkie, przewiewne, lekkie i smaczne - polizasz palce, najlepiej podawaj z gorącym ciepłem. Możesz podawać zamiast chleba z pierwszym i drugim daniem lub z gorącą herbatą/mlekiem - bardzo apetyczne i smaczne. Na wierzchu chrupiąca smażona Skórka, a wewnątrz zwiewny miękisz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g