skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki przepisu.
Krok 2:
Spuść wodę z soczewicy wcześniej namoczonej przez noc.
Krok 3:
Zmiel soczewicę na owsiankę.
Krok 4:
Obrane, umyte i starte marchewki smażymy na oleju roślinnym, dodając przyprawy.
Krok 5:
Ryż gotujemy do miękkości, siekamy i dodajemy do soczewicy.Dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Następnie dodaj smażoną marchewkę i sól. Ponownie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Z gotowanego mięsa mielonego formujemy kotlety i smażymy na oleju ze wszystkich stron.
Krok 8:
Kotlety z soczewicy marchewkowej są gotowe.
moczyć soczewicę przez noc. Woda powinna ją całkowicie zamknąć. Następnego dnia pozbywamy się wody i przepuszczamy samą soczewicę przez maszynkę do mięsa/Robot kuchenny, aż zamieni się w owsiankę.
obie marchewki przepuszczamy przez tarkę. Dodaj trochę soli do garnka z wodą i gotuj w nim ryż, aż będzie miękki. Smażyć startą marchewkę na patelni, w oleju roślinnym. Dodaj do niego przyprawy i wymieszaj. Kiedy marchewki są zamrożone i ciemnieją, wyjmujemy je z patelni.
gotowany ryż przepuszcza się przez maszynkę do mięsa / Robot kuchenny, tak jak wcześniej zrobiliśmy z soczewicą. Zmielony ryż z soczewicą łączy się w jedną masę, dodając marchewki i sól.
kotlety z soczewicy są wegetariańskie z tego mięsa mielonego. Podczas gdy surowe półfabrykaty są uzupełniane smażeniem na patelni. Ogień ustawiamy na średnią moc. Smażyć ze wszystkich stron. Jedzenie serwowane!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g