kotlety z soczewicy z marchewką i ryżem chude Wegetariańskie

chrupiące i sycące kotlety świetnie komponują się z ryżem lub kaszą gryczaną. Wegetariańskie kotlety z soczewicy przypadną do gustu nawet tym, którzy wolą zwykłe kotlety mięsne.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 13 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 63 % 37 g
293 kcal
IG: 58 / 42 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuść wodę z soczewicy wcześniej namoczonej przez noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel soczewicę na owsiankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane, umyte i starte marchewki smażymy na oleju roślinnym, dodając przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż gotujemy do miękkości, siekamy i dodajemy do soczewicy.Dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj smażoną marchewkę i sól. Ponownie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z gotowanego mięsa mielonego formujemy kotlety i smażymy na oleju ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kotlety z soczewicy marchewkowej są gotowe.

moczyć soczewicę przez noc. Woda powinna ją całkowicie zamknąć. Następnego dnia pozbywamy się wody i przepuszczamy samą soczewicę przez maszynkę do mięsa/Robot kuchenny, aż zamieni się w owsiankę.

obie marchewki przepuszczamy przez tarkę. Dodaj trochę soli do garnka z wodą i gotuj w nim ryż, aż będzie miękki. Smażyć startą marchewkę na patelni, w oleju roślinnym. Dodaj do niego przyprawy i wymieszaj. Kiedy marchewki są zamrożone i ciemnieją, wyjmujemy je z patelni.

gotowany ryż przepuszcza się przez maszynkę do mięsa / Robot kuchenny, tak jak wcześniej zrobiliśmy z soczewicą. Zmielony ryż z soczewicą łączy się w jedną masę, dodając marchewki i sól.

kotlety z soczewicy są wegetariańskie z tego mięsa mielonego. Podczas gdy surowe półfabrykaty są uzupełniane smażeniem na patelni. Ogień ustawiamy na średnią moc. Smażyć ze wszystkich stron. Jedzenie serwowane!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy