kalmary z imbirem w proszku i czosnkiem w syropie z grilla

pokarm bogów! Pachnąca, pikantna kałamarnica! Grillowana kałamarnica to przyzwoite danie dla smakoszy. I możesz ugotować tak pyszną kałamarnicę w domu. Aby to zrobić, najpierw potrzebujesz pragnienia, a następnie wszystkich niezbędnych składników. Specjalne umiejętności czyszczenia nie są potrzebne, umiejętności pochodzą z doświadczeniem. Cały proces jest szczegółowo opisany w przepisie.
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 30 % 8 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Oddziel głowę i macki kałamarnicy od ciała. Aby to zrobić, delikatnie naciśnij krawędź widelca lub łyżki u podstawy głowy, a następnie pociągnij głowę, aby usunąć wnętrze. Ewentualne pozostałości wnętrza czyścimy łyżką.Ciało kałamarnicy powinno być całkowicie puste i czyste.

2. A teraz odcinamy wnętrze od głowy i macek. Rozcinamy głowę, usuwamy Oczy.
posyp solą macki i jakby szoruj je, aby usunąć brud i piasek z przyssawek.

3. Myj ciało, głowę i macki kałamarnicy pod bieżącą wodą zimną wodą aż będą śliskie. Teraz musisz usunąć cienką skórkę z kałamarnicy. Zaczepiamy krawędź i ściągamy ją z ciała jak pończochę. Dla wygody możesz zanurzyć palce w soli, więc łatwiej jest pracować.

4. Przygotowane kalmary i macki umieszczamy na desce do krojenia. Pod kałamarnicą po obu stronach kładziemy drewniane patyczki-szaszłyki. Za pomocą ostrego noża wykonujemy nacięcia na całym ciele. Szaszłyki będą służyć jako rodzaj ochrony, aby nie przeciąć całkowicie ciała kałamarnicy, a jedynie wykonać głębokie nacięcie.

5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Rozłóż kleik czosnkowy w misce. Wlej tutaj proszek imbirowy, dodaj sos chili i musztardę, wlej syrop ryżowy i sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszaj, masa powinna stać się jednorodną pastą.

6. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu, dodaj olej roślinny. Ciało kałamarnicy kładziemy wyciętą częścią do góry. Tutaj kładziemy głowę i macki. Gotuj przez 1 minutę, aż spód będzie twardy i nieprzezroczysty.

7. Za pomocą szczypiec kulinarnych obracamy kalmary i gotujemy przez kolejną minutę, prostując ciało tymi samymi szczypcami. Wlać kalmary z przygotowanym sosem, gotować przez 2 minuty.

8. Odwróć ponownie, obficie podlej kałamarnicę z tej strony. Trzymaj w ogniu jeszcze przez 1 minutę. Kałamarnica powinna stać się błyszcząca.

podawaj na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy