wątróbka wołowa z cebulą i jabłkami

nie lubisz wątroby? Po prostu nie umiesz jej ugotować! Spróbuj z cebulą! Wątróbka wołowa smażona z cebulą i jabłkami podbije każdego, kto nie wierzy w ten piękny produkt! Kwas jabłkowy cudownie harmonizuje z cierpkością wątroby, a słodka smażona cebula w szczególny sposób uzupełnia ten duet. Jabłka do takiego dania lepiej wziąć kwaśne.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 35 % 9 g
148 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze spłucz wątrobę i usuń filmy i kanały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wątrobę na plastry o grubości około 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś wątrobę do miski i napełnij mlekiem. Pozostaw na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Moje jabłka, Wytnij strąk nasienny i pokrój jabłko na plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż cebulę z jabłkami do rozgrzanego oleju i smaż, mieszając, na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Panierujemy wątrobę w mące.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć plastry wątroby na patelni z olejem z obu stron na złoty kolor. Z każdej strony 1,5 minuty. Jeśli rozgotujesz wątrobę, będzie sztywna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś wątrobę na patelnię ze złotą cebulą i jabłkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli lubisz bardzo miękkie jabłka-dodaj trochę wody na patelnię i dusić wszystko pod pokrywką. Można podawać.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy