skład / składniki
metoda gotowania
boczek kroimy w paski i smażymy na dużym ogniu, aż będzie chrupiący.
dodaj cukier do boczku i gotuj na wolnym ogniu przez pół minuty.
drobno posiekaj cebulę i rozłóż na boczku. Dusić przez około cztery minuty.
obierz jabłko i pokrój w małe kostki.
oczyść główkę kapusty z górnych liści, posiekaj.
dodaj plasterki jabłka i posiekaną kapustę do boczku i cebuli.
wlej ocet na kapustę, dodaj przyprawy i sól. Następnie wlej wcześniej przygotowany bulion.
gotujemy całkowitą masę przez co najmniej 40 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
aby nadać potrawie słodko-kwaśny smak, możesz dodać pół szklanki dżemu jagodowego z niektórych kwaśnych jagód pięć minut przed gotowaniem.
postępując zgodnie z tak prostym przepisem, z łatwością ugotujesz kapustę po niemiecku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g