duszona kapusta z jabłkami i boczkiem

oryginalny przepis na kapustę z kuchni niemieckiej urozmaici każdy stół! Łatwość przygotowania Dość oryginalny przepis na kapustę po niemiecku.
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 67 % 10 g
110 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

boczek kroimy w paski i smażymy na dużym ogniu, aż będzie chrupiący.
dodaj cukier do boczku i gotuj na wolnym ogniu przez pół minuty.
drobno posiekaj cebulę i rozłóż na boczku. Dusić przez około cztery minuty.
obierz jabłko i pokrój w małe kostki.
oczyść główkę kapusty z górnych liści, posiekaj.
dodaj plasterki jabłka i posiekaną kapustę do boczku i cebuli.
wlej ocet na kapustę, dodaj przyprawy i sól. Następnie wlej wcześniej przygotowany bulion.
gotujemy całkowitą masę przez co najmniej 40 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
aby nadać potrawie słodko-kwaśny smak, możesz dodać pół szklanki dżemu jagodowego z niektórych kwaśnych jagód pięć minut przed gotowaniem.
postępując zgodnie z tak prostym przepisem, z łatwością ugotujesz kapustę po niemiecku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy