skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz ryż i włóż do garnka.
Krok 2:
Napełnij ryż wodą (o objętości półtora raza większej niż ryż) i gotuj na małym ogniu przez 18 minut (lub do momentu, gdy ryż wchłonie wodę).
Krok 3:
Przygotuj sos sojowy, suchy bulion rybny hondashi i usmaż sezam.
Krok 4:
Pokrój cebulę.
Krok 5:
Pokrój marchewki.
Krok 6:
Pokrój mięso, uwalniając je z kości i skóry.
Krok 7:
Posiekaj czosnek. W razie potrzeby do warzyw można również dodać paprykę. Nie przeszkadza.
Krok 8:
Rozgrzej olej w woku.
Krok 9:
Podsmaż czosnek i usuń go.
Krok 10:
Podsmaż cebulę.
Krok 11:
Dodaj marchewki i podsmaż.
Krok 12:
Dodaj mięso, sól i smaż.
Krok 13:
Dodaj ryż i wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj sos sojowy i bulion. Gotuj, aż gorący ryż i kurczak się ugotują.
Krok 15:
Przenieś Tori tiahan na talerz i posyp sezamem.
Krok 16:
Tyahan z kurczakiem jest pyszny do posypania świeżo posiekanym koperkiem (i kto lubi kolendrę).
Przy Yat No Go!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g