kurczak Tiahan na bulionie rybnym

Danie Bardzo! Szybki, prosty, smaczny, niedrogi! Gotuj na obiad! Dzisiaj każdy z nas wchodzi do sklepu z chińską półką, bierze hondashi i sos sojowy. Reszta to kwestia czasu, czyli wytrzymania do kolacji. W końcu wszystkie inne składniki Tori tiahan (Tori oznacza kurczaka) są prawie zawsze w naszym domu.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 47 % 18 g
195 kcal
IG: 28 / 72 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz ryż i włóż do garnka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij ryż wodą (o objętości półtora raza większej niż ryż) i gotuj na małym ogniu przez 18 minut (lub do momentu, gdy ryż wchłonie wodę).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos sojowy, suchy bulion rybny hondashi i usmaż sezam.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój mięso, uwalniając je z kości i skóry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj czosnek. W razie potrzeby do warzyw można również dodać paprykę. Nie przeszkadza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej olej w woku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podsmaż czosnek i usuń go.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podsmaż cebulę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj marchewki i podsmaż.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mięso, sól i smaż.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj ryż i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sos sojowy i bulion. Gotuj, aż gorący ryż i kurczak się ugotują.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś Tori tiahan na talerz i posyp sezamem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Tyahan z kurczakiem jest pyszny do posypania świeżo posiekanym koperkiem (i kto lubi kolendrę).

Przy Yat No Go!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy