placki rybne z cebulą na bochenku mintaja

najdelikatniejsze kotlety zachwycą koneserów lekkiej i zdrowej żywności! Kiedy byłem w szkole, oczywiście poszedłem zjeść w szkolnej stołówce. Nie mogę powiedzieć, że jedzenie w szkolnej stołówce bardzo mi się podobało, ale były też miłe wyjątki. Szczególnie lubiłem placki rybne z mintaja z puree ziemniaczanym.  Dlatego czasami rozpieszczam siebie i moją rodzinę tym pysznym, oczywiście jak na mój gust, jedzeniem. A teraz opowiem o kulinarnym przepisie na przygotowanie tego prostego dania rybnego.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 37 % 11 g
160 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy od rozmrożenia fileta z mintaja (jeśli jest zamrożony). Następnie bierzemy lekko zaczerniony bochenek i moczymy go w ciepłej wodzie lub mleku. Lub jeśli masz pod ręką świeżą dynię lub cukinię, zamień chleb na te warzywa. Następnie myjemy koperek, odcinamy od niego łodygi, drobno siekamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po rozmrożeniu fileta przepuszczamy go 2 razy przez maszynkę do mięsa lub siekamy w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę, robię to w ten sposób, ale możesz pominąć cebulę w maszynce do mięsa. Następnie dodaj koperek i wyciśnięte kromki chleba do przetworzonego mintaja. Zmiel wszystkie te składniki i przenieś powstałą masę do dużej miski. Teraz myjemy jaja kurze i rozbijamy je do mieszanki, dodajemy sól i pieprz do smaku, zagniatamy mięso mielone na nasze placki rybne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mięso mielone stanie się jedną konsystencją, oddziel od niego małe kawałki i uformuj z nich zaokrąglone placki rybne tego samego rozmiaru, zwiń placki w mąkę zmieszaną na pół ze skrobią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz umieść patelnię z olejem na średnim ogniu, a gdy się rozgrzeje, rozłóż kotlety z mintaja. Smażyć placki rybne z mintaja przez 5-10 minut z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak, co chcę powiedzieć, nie musisz robić tych kotletów z mintaja, możesz wziąć filet z prawie każdej innej ryby, na przykład: łososia, dorsza, tuńczyka, pstrąga, szczupaka, łososia lub halibuta, jedyną rzeczą do zapamiętania jest to, że istnieją tłuste odmiany ryb i są chude. W związku z tym mieszamy je lub dodajemy trochę oleju roślinnego do chudych odmian.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy