skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy od rozmrożenia fileta z mintaja (jeśli jest zamrożony). Następnie bierzemy lekko zaczerniony bochenek i moczymy go w ciepłej wodzie lub mleku. Lub jeśli masz pod ręką świeżą dynię lub cukinię, zamień chleb na te warzywa. Następnie myjemy koperek, odcinamy od niego łodygi, drobno siekamy.
Krok 2:
Po rozmrożeniu fileta przepuszczamy go 2 razy przez maszynkę do mięsa lub siekamy w blenderze.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę, robię to w ten sposób, ale możesz pominąć cebulę w maszynce do mięsa. Następnie dodaj koperek i wyciśnięte kromki chleba do przetworzonego mintaja. Zmiel wszystkie te składniki i przenieś powstałą masę do dużej miski. Teraz myjemy jaja kurze i rozbijamy je do mieszanki, dodajemy sól i pieprz do smaku, zagniatamy mięso mielone na nasze placki rybne.
Krok 4:
Gdy mięso mielone stanie się jedną konsystencją, oddziel od niego małe kawałki i uformuj z nich zaokrąglone placki rybne tego samego rozmiaru, zwiń placki w mąkę zmieszaną na pół ze skrobią.
Krok 5:
Teraz umieść patelnię z olejem na średnim ogniu, a gdy się rozgrzeje, rozłóż kotlety z mintaja. Smażyć placki rybne z mintaja przez 5-10 minut z każdej strony.
Krok 6:
Tak, co chcę powiedzieć, nie musisz robić tych kotletów z mintaja, możesz wziąć filet z prawie każdej innej ryby, na przykład: łososia, dorsza, tuńczyka, pstrąga, szczupaka, łososia lub halibuta, jedyną rzeczą do zapamiętania jest to, że istnieją tłuste odmiany ryb i są chude. W związku z tym mieszamy je lub dodajemy trochę oleju roślinnego do chudych odmian.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g