bujne paszteciki z mieszanego mięsa mielonego z białym chlebem

soczyste domowe kotlety z doskonałego mięsa mielonego wszystkie żetony! Kilka sekretów robienia mielonego mięsa na kotlety, które świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad lub kolację!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 32 % 12 g
219 kcal
IG: 9 / 36 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz wymaganą ilość mięsa wieprzowego i wołowego do gotowania kotletów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na kawałki i przekręć przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pieprz i sól do mięsa mielonego do smaku, drobno posiekaną cebulę, wcześniej namoczony biały chleb, dokładnie wymieszaj rękami, a następnie pokonaj mięso mielone dla lepszego wiązania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe mięso mielone jest usuwane do chłodzenia przez 30 minut w lodówce, po czym zaczynamy robić kotlety, które obficie panierujemy w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię z dodanym do niej olejem słonecznikowym, rozłóż kotlety i usmaż je na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy tylko po jednej stronie kotletów pojawi się złota skorupa, odwróć je łopatkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i smaż kotlety, aż będą całkowicie ugotowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż gotowe kotlety z patelni na talerzach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przystawkę do kotletów według własnego uznania i smaku. Życzę wszystkim smacznego!

wspaniały przepis na mięso mielone na soczyste kotlety! Wszyscy są po prostu zachwyceni tymi kotletami i proszą o dodatki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy