skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybierz wymaganą ilość mięsa wieprzowego i wołowego do gotowania kotletów.
Krok 2:
Pokrój mięso na kawałki i przekręć przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Dodaj pieprz i sól do mięsa mielonego do smaku, drobno posiekaną cebulę, wcześniej namoczony biały chleb, dokładnie wymieszaj rękami, a następnie pokonaj mięso mielone dla lepszego wiązania.
Krok 4:
Gotowe mięso mielone jest usuwane do chłodzenia przez 30 minut w lodówce, po czym zaczynamy robić kotlety, które obficie panierujemy w mące.
Krok 5:
Podgrzej patelnię z dodanym do niej olejem słonecznikowym, rozłóż kotlety i usmaż je na średnim ogniu.
Krok 6:
Gdy tylko po jednej stronie kotletów pojawi się złota skorupa, odwróć je łopatkami.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką i smaż kotlety, aż będą całkowicie ugotowane.
Krok 8:
Rozłóż gotowe kotlety z patelni na talerzach.
Krok 9:
Dodaj przystawkę do kotletów według własnego uznania i smaku. Życzę wszystkim smacznego!
wspaniały przepis na mięso mielone na soczyste kotlety! Wszyscy są po prostu zachwyceni tymi kotletami i proszą o dodatki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g