kwaśne placki drożdżowe na wodzie

nie wiesz, co zrobić na śniadanie? Przygotuj placki! Kwaśne naleśniki na drożdżach są delikatne i bujne, aby dobrze upiekły się w środku podczas smażenia, patelnię należy przykryć pokrywką. Naleśniki można podawać na śniadanie z miodem, ze śmietaną, z dżemem.
DarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 78 % 35 g
201 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1.Wlej ciepłą wodę i olej roślinny do miski, wlej cukier i sól, wymieszaj.

2. Przesiej mąkę, dodaj do płynnych składników wraz z drożdżami, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.

3. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.

4. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia.

5. Za pomocą łyżki zbieramy ciasto, rozprowadzamy na rozgrzanej patelni, smażymy na złoty kolor po obu stronach.

bardzo smaczne jest jedzenie naleśników z miodem lub dżemem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy