wątróbka drobiowa z brokułami i sosem owsiano-białkowym

piękne, smaczne, zrównoważone! Koniecznie spróbuj! Trochę wyobraźni - a twoje drugie śniadanie, lunch lub kolacja będą zazdrościć każdemu sportowcowi. Najbardziej przydatne prawidłowe odżywianie, ale wcale nie nudne!
Admin RinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 41 % 12 g
136 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Owies w przepisie jest używany w całości, dlatego lepiej jest go wcześniej ugotować (można go przechowywać w zamrażarce, zapakowany w małe porcje, w razie potrzeby wyjąć i rozmrozić). Mam mrożone brokuły i wątrobę (możesz wziąć świeże), rozmrażam je w kuchence mikrofalowej, wątrobę przed gotowaniem, a brokuły 3-5 minut przed podaniem, aby nie ostygły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz cebulę. Pokrój w małe kostki lub półpierścienie - jak chcesz. Wystarczyła mi połowa średniej żarówki. Bratnią duszę można umieścić na plasterku na dnie plastikowego pojemnika, zamknąć szczelną pokrywką i włożyć do lodówki. Aby zapobiec łzawieniu oczu podczas krojenia cebuli, zwilż nóż wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wątróbka może być używana świeża, ale jeśli używasz mrożonej, rozmroź ją wcześniej (wyjmij z zamrażarki na kilka godzin i pozostaw do rozmrożenia w lodówce lub użyj kuchenki mikrofalowej - patrz instrukcja urządzenia). Umieść patelnię na dużym ogniu, aby podgrzać, posmaruj dowolnym olejem o wysokiej temperaturze dymienia, a następnie zmniejsz ogień do średniego i włóż cebulę. Lekko podsmaż (aż będzie lekko półprzezroczysty).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj rozmrożoną (lub świeżą) wątrobę. Smaż przez około 7-10 minut, od czasu do czasu obracając kawałki i mieszając cebulę. Na koniec możesz przykryć pokrywką na kilka minut, aby wątroba na pewno się ugotowała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak sprawdzić, czy wątroba jest gotowa? Lekko przebij go nożem. Jeśli czerwony sok nie zostanie uwolniony, wątroba jest gotowa. Jeśli używasz, tak jak ja, mrożonej kapusty brokułowej, teraz jest najlepszy moment, aby rozmrozić ją w kuchence mikrofalowej (być może nie wiesz, jak prawidłowo rozmrozić brokuły, przeczytaj instrukcje dotyczące kuchenki mikrofalowej, ponieważ urządzenia często mają inną moc i funkcjonalność).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Umieść miskę blendera na wadze. Wlać ugotowany owies. Zamiast owsa można użyć gotowanego jęczmienia jęczmiennego lub brązowego ryżu (również gotowanego wcześniej).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj psyllium do owsa. Zagęści nasz sos. Wystarczyła mi łyżeczka z dużym szkiełkiem, ale może potrzebować trochę więcej lub, przeciwnie, mniej. Wszystko zależy od tego, jak gęsty sos chcesz uzyskać i od jakości produktu. Według moich obserwacji psyllium chętniej pracuje w cieplejszej wodzie, ale nie używaj wody powyżej 65-70 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odmierz białko sojowe. W przepisie izolat sojowy, ponieważ charakteryzuje się wysoką zawartością białka i doskonałą strawnością.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj białko serwatkowe. W tym sosie użyłam dwóch rodzajów białek, ponieważ różnią się one składem aminokwasów i działaniem. W takim tandemie białka doskonale się uzupełniają. Warto jednak pamiętać, że dla osób z nietolerancją laktozy białko serwatkowe może nie być odpowiednie lub wypróbować izolat serwatki, w którym zawartość tłuszczu i laktozy jest minimalna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie do miski blendera dodaj 20 gramów oliwy z oliwek, sól i przyprawy do smaku (dodałam szczyptę czarnego i czerwonego pieprzu) oraz sos teriyaki dla pikanterii. Zalej zawartość gorącą wodą (około 60 stopni), wymieszaj wszystko w blenderze. Do tych celów odpowiedni jest również zwykły blender zanurzeniowy. Podczas procesu mieszania obserwuj konsystencję sosu. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj 2-3 łyżki wody. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj trochę psyllium

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    SOS wyszedł jak średnio gęsta śmietana.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż wątrobę, brokuły i sos na talerzu, udekoruj liśćmi bazylii. Zbilansowane danie jest gotowe! Smacznego!

białko serwatkowe jest wytwarzane z serwatki, więc zawiera niewielką ilość laktozy (w zależności od stopnia oczyszczenia może być większa lub mniejsza. Najniższa zawartość laktozy w izolacie białka serwatkowego). Osoby z jej nietolerancją lepiej odmówić stosowania tego rodzaju białka. Należy również zachować ostrożność w przypadku kazeiny.

zamiast mrożonych brokułów możesz użyć świeżych. W takim przypadku zacznij gotować od razu, aby podczas gotowania wątroby i sosu miała czas na gotowanie.

jak urozmaicić danie? Brokuły można zastąpić dowolnymi innymi warzywami (mrożonymi lub świeżymi), które lubisz najbardziej: szpinakiem, zieloną fasolką, papryką, zielonym groszkiem lub mieszanką różnych warzyw.

dla odmiany i znacznego skrócenia czasu gotowania polecam wcześniej przygotować różne zboża: ugotować pełnoziarnisty owies, jęczmień, jęczmień jęczmienny, dziki ryż lub jego mieszankę z czerwonym i zwykłym ryżem, a następnie zapakować w małe porcje i zamrozić. W razie potrzeby rozmrozić jedno lub drugie Zboże, dzięki czemu danie ma nieco inny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Owies - 316   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Białko - 375   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g
  • Psyllium - 42   kcal/100g

Podobne przepisy