skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Przede wszystkim ostrożnie oddziel żółtka od białek
Krok 3:
Dodaj cukier do żółtek
Krok 4:
Zmielić Biel, zrobiłem to za pomocą miksera
Krok 5:
Następnie w małych porcjach wlewaj mleko, nie przestając mieszać lub w moim przypadku ubijać
Krok 6:
Dodaj odpowiednią ilość oleju roślinnego
Krok 7:
Gasimy sodę octem
Krok 8:
I natychmiast dodaj do naszego przyszłego ciasta
Krok 9:
Następnie porcjami wsypujemy mąkę
Krok 10:
Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek
Krok 11:
Teraz przyszła kolej na białka, dodajemy do nich szczyptę soli
Krok 12:
I trochę soku z cytryny, wystarczy 1 herbata. l.
Krok 13:
Ubij mikserem do stabilnych szczytów, tutaj oczywiście trudno jest obejść się bez miksera, ale z dużym pragnieniem możesz
Krok 14:
Łączymy masę białkową i żółtkową
Krok 15:
Delikatnie wymieszaj szpatułką, w wyniku czego otrzymujemy puszyste ciasto o gęstości jak zwykłe naleśniki
Krok 16:
Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym, smażyć szybko, przez 2-3 minuty z każdej strony
Krok 17:
Odwróć i usmaż po drugiej stronie
Krok 18:
Gotowe naleśniki podajemy z dżemem, dżemem, miodem lub skondensowanym mlekiem! Mam dżem malinowy. Bardzo smaczne!
Krok 19:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g