naleśniki na mleku bez drożdży

Czy wiesz, że placki mleczne bez drożdży mogą być puszyste? Bardzo podobał mi się przepis, ma kilka tajemnic, dzięki którym naleśniki są bujne, lekkie i przewiewne. I bardzo smaczne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 37 % 21 g
węglowodany 53 % 30 g
321 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim ostrożnie oddziel żółtka od białek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do żółtek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmielić Biel, zrobiłem to za pomocą miksera

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie w małych porcjach wlewaj mleko, nie przestając mieszać lub w moim przypadku ubijać

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj odpowiednią ilość oleju roślinnego

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gasimy sodę octem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I natychmiast dodaj do naszego przyszłego ciasta

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie porcjami wsypujemy mąkę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz przyszła kolej na białka, dodajemy do nich szczyptę soli

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I trochę soku z cytryny, wystarczy 1 herbata. l.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij mikserem do stabilnych szczytów, tutaj oczywiście trudno jest obejść się bez miksera, ale z dużym pragnieniem możesz

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Łączymy masę białkową i żółtkową

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Delikatnie wymieszaj szpatułką, w wyniku czego otrzymujemy puszyste ciasto o gęstości jak zwykłe naleśniki

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym, smażyć szybko, przez 2-3 minuty z każdej strony

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć i usmaż po drugiej stronie

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowe naleśniki podajemy z dżemem, dżemem, miodem lub skondensowanym mlekiem! Mam dżem malinowy. Bardzo smaczne!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy