placki drożdżowe francuskie z kapustą marchewką cebulą

Pieczenie z gotowego ciasta francuskiego-szybkie i smaczne! Ciasta z francuskiego ciasta drożdżowego na patelni można przygotować w ciągu kilku minut i uzyskać wspaniałą przekąskę lub kompletne niezależne danie. Te paszteciki są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno zamiast chleba. Nie musisz bać się eksperymentować, gdy możesz zadowolić swoją rodzinę pysznymi domowymi ciastami przynajmniej codziennie. Możesz użyć dowolnego rodzaju nadzienia i gotować z kapustą, ziemniakami, jajkiem i ziołami, mięsem i mielonymi rybami, a nawet użyć dżemu.
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 50 % 18 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

aby uzyskać idealny wynik, lepiej jest użyć ciasta francuskiego bez drożdży, którego opcji w sklepach jest mnóstwo. Możesz samodzielnie zagnieść ciasto francuskie, ale zajmie to dużo czasu, a biorąc pod uwagę nowoczesny rytm życia, nie każda gospodyni domowa może sobie pozwolić na taki luksus. Dlatego rozmrażamy półprodukt fabryczny w temperaturze pokojowej, posypując powierzchnię stołu mąką i przykrywając samo ciasto folią spożywczą, aby się nie zacierało.

przygotowujemy nadzienie, dla którego myjemy kapustę i oczyszczamy z górnych liści. Posiekaj przygotowaną główkę kapusty słomką. Obierz marchewki i cebulę, a także drobno posiekaj (w kostkę lub paski, możesz zetrzeć marchewki). Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i najpierw podsmaż cebulę, a następnie marchewkę. Okresowo mieszaj, aby warzywa się nie przypaliły i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj kapustę do smażonych warzyw i gotuj przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz i dowolne przyprawy do smaku. Schłodzić nadzienie i możesz zacząć rzeźbić ciasta.

rozwałkuj ciasto francuskie na cienką warstwę (grubość 2-3 mm) i pokrój na małe kawałki. Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy nadzienie i delikatnie ściskamy krawędzie.

teraz smaż nasze placki na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą ładnie chrupiące i złociste. Podawaj z ulubionym sosem, bardzo smaczne po prostu ze śmietaną. Możesz zaskoczyć gości i przedstawić ich zamiast chleba do pierwszych dań-okaże się zarówno spektakularny, jak i bardzo satysfakcjonujący.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy