skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie placków ziemniaczanych to świetny sposób na urozmaicenie chudego menu. Możesz je przygotować o każdej porze roku. Są pyszne zarówno zimą, jak i latem, kiedy można je przygotować z młodych ziemniaków.
1. Dobrze umyj ziemniaki, a następnie obierz. Następnie jest najtrudniejszy etap gotowania-trzy ziemniaki na średniej tarce. Możesz użyć robota kuchennego-znacznie skróci to czas i wysiłek. Uwolniony płyn należy wycisnąć i spuścić.
2. Obierz cebulę z łuski, a następnie spłucz ją zimną wodą. Trzy cebule, a także ziemniaki na tarce,a następnie dodaj do niej miskę.
3. Wlej sól i czarny pieprz do pozostałych składników, wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Przesiej mąkę bezpośrednio do miski i ponownie wymieszaj.
5. Kładziemy patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, najlepiej wziąć żeliwną. Wlej olej, podgrzej patelnię i połóż na niej przyszłe placki ziemniaczane łyżką.
6. Smaż placki ziemniaczane przez trzy minuty na średnim ogniu, a następnie odwróć i smaż tyle samo. Placki ziemniaczane powinny stać się złote i różowe z każdej strony.
7. Smażone placki ziemniaczane układamy na ręcznikach papierowych. Jest to konieczne, aby nadmiar oleju został wchłonięty, a gotowe danie okazało się mniej tłuste.
podawaj placki ziemniaczane na stole na gorąco ze śmietaną lub majonezem, posyp świeżymi drobno posiekanymi ziołami. Różne sosy lub dodatek warzywny również nie przeszkadzają temu daniu. Wszelkie sałatki będą pasować do placków ziemniaczanych.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g