chude placki ziemniaczane z cebulą

pyszne i satysfakcjonujące danie dla tych, którzy trzymają się postu. Chude placki ziemniaczane przygotowywane są z minimum składników. Chociaż danie jest bardzo budżetowe, nie wpływa to w żaden sposób na jego smak. Placki ziemniaczane są miękkie, pachnące, apetyczne i bardzo smaczne. A także obfite i pożywne-świetny obiad dla ukochanej rodziny. Takie danie można przygotować nie tylko dla osób poszczących, ale także dla osób przestrzegających diety wegetariańskiej.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 67 % 18 g
138 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

przygotowanie placków ziemniaczanych to świetny sposób na urozmaicenie chudego menu. Możesz je przygotować o każdej porze roku. Są pyszne zarówno zimą, jak i latem, kiedy można je przygotować z młodych ziemniaków.

1. Dobrze umyj ziemniaki, a następnie obierz. Następnie jest najtrudniejszy etap gotowania-trzy ziemniaki na średniej tarce. Możesz użyć robota kuchennego-znacznie skróci to czas i wysiłek. Uwolniony płyn należy wycisnąć i spuścić.

2. Obierz cebulę z łuski, a następnie spłucz ją zimną wodą. Trzy cebule, a także ziemniaki na tarce,a następnie dodaj do niej miskę.

3. Wlej sól i czarny pieprz do pozostałych składników, wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Przesiej mąkę bezpośrednio do miski i ponownie wymieszaj.

5. Kładziemy patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, najlepiej wziąć żeliwną. Wlej olej, podgrzej patelnię i połóż na niej przyszłe placki ziemniaczane łyżką.

6. Smaż placki ziemniaczane przez trzy minuty na średnim ogniu, a następnie odwróć i smaż tyle samo. Placki ziemniaczane powinny stać się złote i różowe z każdej strony.

7. Smażone placki ziemniaczane układamy na ręcznikach papierowych. Jest to konieczne, aby nadmiar oleju został wchłonięty, a gotowe danie okazało się mniej tłuste.

podawaj placki ziemniaczane na stole na gorąco ze śmietaną lub majonezem, posyp świeżymi drobno posiekanymi ziołami. Różne sosy lub dodatek warzywny również nie przeszkadzają temu daniu. Wszelkie sałatki będą pasować do placków ziemniaczanych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy