prosty omlet na oleju roślinnym bez mleka

popularne i ulubione danie wszystkich! Gotuj bez mleka! Omlet bez mleka naprawdę okazuje się bardzo smaczny. Okazuje się, że ten składnik jest całkowicie wymienny i nie jest konieczny. Przygotowanie omletu nie różni się niczym specjalnym, wszystko jest proste jak zawsze. Lepiej smażyć omlet na patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Ta patelnia powinna mieć pokrywkę. Musisz ubić składniki na omlet za pomocą trzepaczki lub widelca, nie zaleca się używania do tego miksera. I oczywiście składniki, zwłaszcza jajka, powinny być świeże.
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
93 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

co może być prostszego niż zrobienie omletu na śniadanie? Jest prosty, szybki, praktyczny, zdrowy, apetyczny. Wiele zalet. Do przygotowania omletu jesteśmy przyzwyczajeni do używania mleka. Ale co, jeśli nie ma mleka? Lub nietolerancja laktozy? A może chcesz nieco zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu? Jest wyjście! Omlet można przygotować bez mleka. Zamiast tego należy dodać niewielką ilość przegotowanej wody. Tutaj musisz być czujny. Nadmiar płynu może nie wpływać na danie w najlepszy możliwy sposób. Omlet z tego osiada, staje się wodnisty, traci smak potrawy. Dlatego musisz ściśle przestrzegać proporcji wskazanych w przepisie, zwłaszcza w odniesieniu do wody. Ale pieprz i sól to kwestia gustu. Omlet okaże się pyszny i przy minimalnej ilości soli.

1. Rozbijamy jaja kurze, dzielimy na żółtka i białka.

2. Białka delikatnie spienić trzepaczką. Łączymy również żółtka.

3. Następnie wlej białka do żółtek. Przy ciągłym ubijaniu wlej ciepłą przegotowaną wodę (ściśle określona ilość), ubij przez kilka sekund.

4. Sól i pieprz do smaku.

5. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym, Wyślij do ognia. Następnie wlej mieszaninę jajek na rozgrzaną patelnię.

6. Przykryj pokrywką, ogień jest maksymalny.

7. Gdy omlet wzrośnie, zmniejsz ogień do minimum. Smażyć przez kolejne 2 minuty.

8. Natkę pietruszki kroimy bardzo drobno, posypujemy omletem przed podaniem.

jedz z przyjemnością, smacznego!

miłego i produktywnego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy