skład / składniki
gotowanie krok po kroku
odświeżamy naszą makrelę, najpierw pozbywając się wszystkiego, co zbędne – ogona, głowy, płetw i wnętrzności. Oczywiście usuwamy również łuski. Jeśli makrela została kupiona i już przetworzona przed Tobą, tym lepiej. Natychmiast przejdź do krojenia ryb na duże kawałki na grilla.
zbieramy wszystkie kawałki w jednym pojemniku i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Staramy się nie rozmyślać.
przejdź do cebul, siekając je w pierścienie. Następnie w nowym pojemniku przenosimy makrelę i cebulę na przemian warstwami. Najpierw warstwa cebuli, potem kawałki ryby, znowu cebula i tak dalej, aż się skończą.
bierzemy kolejny pojemnik. Może to być mała miska, w której wyciskamy cytrynę, wlewamy tam wodę mineralną i olej, mieszamy i używamy jako marynaty do makreli, wylewając na nią wszystko. Udekoruj warstwy ryby liściem laurowym.
kładziemy ucisk na nasz przyszły Kebab i zostawiamy go samego z marynatą na dwie godziny. Każde ustronne i dość chłodne miejsce nadaje się jako miejsce do przechowywania, a co najważniejsze – lodówka.
już sącząca soki i pachnąca makrela, Zakładamy szaszłyki i trzymamy nad węglami. Ciepło stopionych węgli powinno wystarczyć, aby osiągnąć nie więcej niż 10 minut. Wlej wodę i odwróć, zapobiegając spaleniu, i tak dalej, aż do zwycięskiego końca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g