szaszłyki z makreli na wodzie mineralnej

miłośnicy pysznych ryb zostaną podbici! Bardzo prosty i oryginalny re. Niesamowicie pyszny szaszłyk z makreli! Przygotuj koniecznie! :)
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

odświeżamy naszą makrelę, najpierw pozbywając się wszystkiego, co zbędne – ogona, głowy, płetw i wnętrzności. Oczywiście usuwamy również łuski. Jeśli makrela została kupiona i już przetworzona przed Tobą, tym lepiej. Natychmiast przejdź do krojenia ryb na duże kawałki na grilla.

zbieramy wszystkie kawałki w jednym pojemniku i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Staramy się nie rozmyślać.

przejdź do cebul, siekając je w pierścienie. Następnie w nowym pojemniku przenosimy makrelę i cebulę na przemian warstwami. Najpierw warstwa cebuli, potem kawałki ryby, znowu cebula i tak dalej, aż się skończą.

bierzemy kolejny pojemnik. Może to być mała miska, w której wyciskamy cytrynę, wlewamy tam wodę mineralną i olej, mieszamy i używamy jako marynaty do makreli, wylewając na nią wszystko. Udekoruj warstwy ryby liściem laurowym.

kładziemy ucisk na nasz przyszły Kebab i zostawiamy go samego z marynatą na dwie godziny. Każde ustronne i dość chłodne miejsce nadaje się jako miejsce do przechowywania, a co najważniejsze – lodówka.

już sącząca soki i pachnąca makrela, Zakładamy szaszłyki i trzymamy nad węglami. Ciepło stopionych węgli powinno wystarczyć, aby osiągnąć nie więcej niż 10 minut. Wlej wodę i odwróć, zapobiegając spaleniu, i tak dalej, aż do zwycięskiego końca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy