Ossobuco po mediolańsku

niezwykły smak, prosty przepis!Ossobuco po mediolańsku ! Skąd tyle smaku?! Kuchnia włoska-mięso w winie! Stary sam gotuje Ossobuco po mediolańsku!Świetny przepis na duże Towarzystwo! przepis na restaurację krok po kroku: Prosty i pyszny!
Stary SamAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 30 % 9 g
164 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Na początek pokrój cebulę i seler w średnią kostkę, a marchewkę w średnią słomkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Przejdźmy do mięsa! Zanurz go w mące po obu stronach i smaż na mieszance masła i olejów roślinnych, aż będzie chrupiący po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Robimy to ze wszystkimi kawałkami mięsa. Sól i pieprz do smaku i włóż do dużego rondla wraz z kilkoma kośćmi mózgu. Zalej wrzącą wodą, aby górny kawałek był do połowy otwarty. Natychmiast podpalamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Gdy woda się zagotuje, zaczniemy konsekwentnie smażyć warzywa. Lekko usmaż marchewki, po pojawieniu się na nich lekkiego rumienia, dodaj seler. Smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać cebulę. Do smażonych warzyw dodajemy główny składnik - białe wino. Odparuj alkohol na dużym ogniu. Dodaj nasze warzywa do mięsa i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny , okresowo dodając wodę w razie potrzeby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Ważną częścią Ossobuco w stylu mediolańskim jest przyprawa Gremolata. Lepiej przygotować go przed podaniem, ponieważ skórka szybko traci swój aromat. Bardzo drobno posiekaj czosnek. Oddziel liście pietruszki od łodyg, a także drobno posiekaj. Dodaj skórkę z połowy cytryny do czosnku i pietruszki. W razie potrzeby przyprawę można posolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Smacznego, drodzy przyjaciele! Podawaj z gremolatą. Źródło Stary Sam

Ossobuco w Mediolanie to danie, które na pierwszy rzut oka wygląda na złożone, ale poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Kuchnia włoska w zasadzie wyróżnia się prostotą. Jeśli szukasz prostych przepisów, włoskie potrawy są dla ciebie.

ale wracając do Ossobuco! Za tak niezrozumiałą nazwą kryje się bardzo zrozumiały przepis, w którym podstawą jest wołowina, prawie golyashka. Ten kawałek jest jednym z najtańszych na rynku, ponieważ kość biegnie prosto przez środek. I to jest dla nas ważne, ponieważ ta kość jest atrakcją w naszym naczyniu, ale szczegółowo o tym mówię w filmie.

oprócz samego mięsa używamy warzyw i białego wina, dzięki czemu ten prosty przepis zamienia się praktycznie w dzieło sztuki. Jest to bardzo soczyste i satysfakcjonujące danie mięsne, którego puree byłyby doskonałym dodatkiem, ponieważ w centrum uwagi mamy gulasz w winie! Ale dość słów, zacznijmy gotować, bo to takie pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy