skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Na początek pokrój cebulę i seler w średnią kostkę, a marchewkę w średnią słomkę.
Krok 2:
2.Przejdźmy do mięsa! Zanurz go w mące po obu stronach i smaż na mieszance masła i olejów roślinnych, aż będzie chrupiący po obu stronach.
Krok 3:
3. Robimy to ze wszystkimi kawałkami mięsa. Sól i pieprz do smaku i włóż do dużego rondla wraz z kilkoma kośćmi mózgu. Zalej wrzącą wodą, aby górny kawałek był do połowy otwarty. Natychmiast podpalamy.
Krok 4:
4. Gdy woda się zagotuje, zaczniemy konsekwentnie smażyć warzywa. Lekko usmaż marchewki, po pojawieniu się na nich lekkiego rumienia, dodaj seler. Smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać cebulę. Do smażonych warzyw dodajemy główny składnik - białe wino. Odparuj alkohol na dużym ogniu. Dodaj nasze warzywa do mięsa i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny , okresowo dodając wodę w razie potrzeby.
Krok 5:
5. Ważną częścią Ossobuco w stylu mediolańskim jest przyprawa Gremolata. Lepiej przygotować go przed podaniem, ponieważ skórka szybko traci swój aromat. Bardzo drobno posiekaj czosnek. Oddziel liście pietruszki od łodyg, a także drobno posiekaj. Dodaj skórkę z połowy cytryny do czosnku i pietruszki. W razie potrzeby przyprawę można posolić.
Krok 6:
6. Smacznego, drodzy przyjaciele! Podawaj z gremolatą. Źródło Stary Sam
Ossobuco w Mediolanie to danie, które na pierwszy rzut oka wygląda na złożone, ale poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Kuchnia włoska w zasadzie wyróżnia się prostotą. Jeśli szukasz prostych przepisów, włoskie potrawy są dla ciebie.
ale wracając do Ossobuco! Za tak niezrozumiałą nazwą kryje się bardzo zrozumiały przepis, w którym podstawą jest wołowina, prawie golyashka. Ten kawałek jest jednym z najtańszych na rynku, ponieważ kość biegnie prosto przez środek. I to jest dla nas ważne, ponieważ ta kość jest atrakcją w naszym naczyniu, ale szczegółowo o tym mówię w filmie.
oprócz samego mięsa używamy warzyw i białego wina, dzięki czemu ten prosty przepis zamienia się praktycznie w dzieło sztuki. Jest to bardzo soczyste i satysfakcjonujące danie mięsne, którego puree byłyby doskonałym dodatkiem, ponieważ w centrum uwagi mamy gulasz w winie! Ale dość słów, zacznijmy gotować, bo to takie pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g