ciasta na patelni z gotowanym skondensowanym mlekiem

ciasto bez piekarnika to uczta w każdym domu. Ciesz się krewnymi łatwo! Domowe ciasta to marzenia wielu dzieci i mężów, a także tych hostess, które nie mają piekarnika. Ale od tego momentu to tylko wymówki. Piec-czyli każdy. Dlatego przygotowujemy ciasta na ciasto na patelni i uczymy się na pamięć, drodzy początkujący w kuchni, najprostszy, jeden z najsmaczniejszych i bardzo szybki krem do ciasta.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 67 % 48 g
373 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Lepiej zmierzyć wszystko na raz, łatwiej jest gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki na krem. Lepiej zmierzyć wszystko na raz, łatwiej jest gotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski na ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób dziurę i dodaj jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko skondensowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby ułatwić ugniatanie ciasta, można je lekko podgrzać, na przykład na baterii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zgaś sodę octem i dodaj do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto na bochenek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel na 8 części. Jeśli masz małą patelnię, lepiej zrobić więcej ciast.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasta i pokrój je na talerzu do rozmiaru patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nadmiar ciasta można wykorzystać do innych ciast lub usmażyć tak, jak jest i zrobić z niego okruchy. Udekoruj ciasto, a także służy jako doskonała panierka do słodkiego głębokiego smażenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zrób 8 ciast.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć na gorącej patelni na małym ogniu. Nie potrzebujesz oleju.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kiedy jedna strona jest złota - odwróć ją.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Usmaż wszystkie ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W przypadku kremu wymieszaj skondensowane toffi z masłem o temperaturze pokojowej.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ułóż ciasta jeden po drugim na talerzu i posmaruj kremem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Lekko dociśnij każde ciasto do dolnych.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dobrze posmaruj wierzch ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Udekoruj według uznania lub po prostu posyp wierzch ciasta okruchami z resztek ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wstaw do lodówki na kilka godzin do namoczenia.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ciasto z ciastami na patelni jest gotowe.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pokrój, poczęstuj i poczęstuj się.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy