Chude placki z ziemniakami i grzybami

pyszne chude placki na przewiewnym cieście drożdżowym. Placki z ziemniakami i grzybami na przewiewnym cieście drożdżowym całkowicie zastępują pełny posiłek. W swoim składzie zawierają tylko tłuszcze roślinne, odpowiednie dla osób poszczących i wegetarian.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 83 % 25 g
126 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. W przepisie użyłam świeżo mrożonych grzybów, można też użyć świeżych grzybów. Zacznijmy przygotowywać ciasta od przygotowania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij drożdże, cukier do głębokiej miski, zalej ciepłą przegotowaną wodą i pozostaw na 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną działać, a na powierzchni pojawi się bujna Czapka drożdżowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mieszaninę i dodaj sól, olej roślinny i stopniowo zacznij przesiewać mąkę. W zależności od jakości mąki może być potrzebna większa lub mniejsza ilość podana w przepisie. Ugniataj najpierw łyżką, a następnie rękami, zagniataj ciasto przez 7-10 minut, aż stanie się jednorodne i nie przylgnie do rąk. Przykryj miskę ciasta czystą serwetką i umieść w ciepłym miejscu na 40-60 minut, aż wzrośnie 2,5 razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy ciasto pasuje, zajmijmy się przygotowaniem nadzienia. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Smażyć grzyby na oleju roślinnym, na koniec dodać przyprawę do ziemniaków i warzyw, w razie potrzeby trochę soli i pieprzu. Gotujemy ziemniaki, dodając do nich wywar ziemniaczany. Dodaj grzyby do tłuczonych ziemniaków i wymieszaj – nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie zgnieść ciasto, położyć na powierzchni roboczej, rozwałkować i uformować kiełbasę. Z kiełbasy odetniemy małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdy kawałek, włóż nadzienie, ściśnij i uformuj placki. Smażyć placki na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor i podawać na gorąco. Chude placki z ziemniakami i grzybami na przewiewnym cieście drożdżowym są gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pość przyjemny Post. Smacznego!

dziś na półkach sklepowych można znaleźć dużą liczbę różnych chudych gotowych produktów, co ułatwia gotowanie w domu i pozwala zapewnić różnorodność chudego menu, ale lepiej jest samemu przygotować takie danie. Mam nadzieję, że spodobają ci się moje chude, pyszne ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy