skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. W przepisie użyłam świeżo mrożonych grzybów, można też użyć świeżych grzybów. Zacznijmy przygotowywać ciasta od przygotowania ciasta.
Krok 2:
Wyślij drożdże, cukier do głębokiej miski, zalej ciepłą przegotowaną wodą i pozostaw na 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną działać, a na powierzchni pojawi się bujna Czapka drożdżowa.
Krok 3:
Wymieszaj mieszaninę i dodaj sól, olej roślinny i stopniowo zacznij przesiewać mąkę. W zależności od jakości mąki może być potrzebna większa lub mniejsza ilość podana w przepisie. Ugniataj najpierw łyżką, a następnie rękami, zagniataj ciasto przez 7-10 minut, aż stanie się jednorodne i nie przylgnie do rąk. Przykryj miskę ciasta czystą serwetką i umieść w ciepłym miejscu na 40-60 minut, aż wzrośnie 2,5 razy.
Krok 4:
Podczas gdy ciasto pasuje, zajmijmy się przygotowaniem nadzienia. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Smażyć grzyby na oleju roślinnym, na koniec dodać przyprawę do ziemniaków i warzyw, w razie potrzeby trochę soli i pieprzu. Gotujemy ziemniaki, dodając do nich wywar ziemniaczany. Dodaj grzyby do tłuczonych ziemniaków i wymieszaj – nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Ponownie zgnieść ciasto, położyć na powierzchni roboczej, rozwałkować i uformować kiełbasę. Z kiełbasy odetniemy małe kawałki.
Krok 6:
Rozwałkuj każdy kawałek, włóż nadzienie, ściśnij i uformuj placki. Smażyć placki na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor i podawać na gorąco. Chude placki z ziemniakami i grzybami na przewiewnym cieście drożdżowym są gotowe!
Krok 7:
Pość przyjemny Post. Smacznego!
dziś na półkach sklepowych można znaleźć dużą liczbę różnych chudych gotowych produktów, co ułatwia gotowanie w domu i pozwala zapewnić różnorodność chudego menu, ale lepiej jest samemu przygotować takie danie. Mam nadzieję, że spodobają ci się moje chude, pyszne ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g