pieczone naleśniki z twarogiem i rodzynkami

słodkie, pachnące, soczyste i trochę kaloryczne. Naleśniki według tego przepisu są bardzo, bardzo smaczne. Najważniejsze, aby zatrzymać się na czas i nie jeść wszystkiego na raz;) ogólnie rzecz biorąc, przygotowujemy i jemy takie naleśniki z wielką przyjemnością, mam nadzieję, że ci się spodobają. Dołącz do nas!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 55 % 21 g
203 kcal
IG: 10 / 14 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Naleśniki będą najczęściej na mleku. Jedno-ciasto jest nieco grubsze. Bardzo smaczne, gdy naleśniki są grube, po upieczeniu są dobrze nasycone masłem i miodem, a to okazuje się bardzo smaczne. Mąka przesiana. Mleko w temperaturze pokojowej. Jaja kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zasadniczo, w jakiej kolejności mieszasz produkty bez różnicy. Zwykle do jajek dodaję sól, cukier, wanilinę i wszystko dobrze mieszam. Następnie od razu całą mąkę i dobrze trzepaczką, aż będzie gładka, aby nie było niewieszonych grudek mąki. Potem mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wielu innych zaleca pozostawienie ciasta na 15-20 minut, aby gluten się rozproszył, a naleśniki będą podobno bardziej elastyczne. Ale powiem z moich obserwacji, nie widzę dużej różnicy między pierwszym a ostatnim naleśnikiem, więc tutaj, jak chcesz. Nie robię tego. I na dobrze rozgrzanej patelni smażę naleśniki. Przed pierwszym naleśnikiem lepiej posmarować patelnię jakimś tłuszczem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piękne, rumiane...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I po prostu bardzo apetyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z danej ilości ciasta uzyskuje się 15-16 niezbyt cienkich naleśników. Ale konsystencja tego ciasta pozwala na cieńsze naleśniki, po prostu wlej mniej na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Te naleśniki są nawet pyszne same w sobie z dżemem lub miodem. A czasami zaraz po usmażeniu smaruję każdy naleśnik masłem i posypuję cukrem. Mmmmm!!! Lub możesz zrobić niesłodzone naleśniki z grzybami i po prostu upiec na maśle. Jest też bardzo smaczny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia używam zakupionego 5% tłuszczu twarogu w paczkach. Rodzynki dobrze umyte i wysuszone. Cukier może smakować, ale ponieważ naleśniki nadal będą z miodem, nie potrzebujesz dużo. Rodzynki też dają słodycz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko mieszam i nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Forma, w której upieczę dno i boki, jest dobrze posmarowana masłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadziewanie naleśników.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz zostawić w całości, ale jestem bardziej apetyczny!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nadzienie nie wystarczyło na 3 naleśniki, po prostu kładę je na wierzchu. Upieczone i będą również bardzo smaczne. Na wierzchu miód i masło. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy na złoty, złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Moje naleśniki pieczone przez 40 minut. Są bardzo gorące, Nie przypalaj się ostrożnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozwól mi trochę ostygnąć i możesz spróbować. Dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło. Możesz podawać ze śmietaną i bez. Najważniejsze, że zatrzyma się na czas i nie zjada wszystkiego na raz:)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pyszne, soczyste, pachnące. Naleśniki są dobrze nasączone miodem i masłem i pachną wanilią. P. s najsmaczniejsze naleśniki na krawędziach. Są dobrze upieczone, miód karmelizuje się i po prostu nie można się zatrzymać. Wesołych Świąt dla wszystkich!!! Wszystkiego najjaśniejszego i najmilszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy