skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Naleśniki będą najczęściej na mleku. Jedno-ciasto jest nieco grubsze. Bardzo smaczne, gdy naleśniki są grube, po upieczeniu są dobrze nasycone masłem i miodem, a to okazuje się bardzo smaczne. Mąka przesiana. Mleko w temperaturze pokojowej. Jaja kategorii C1.
Krok 2:
Zasadniczo, w jakiej kolejności mieszasz produkty bez różnicy. Zwykle do jajek dodaję sól, cukier, wanilinę i wszystko dobrze mieszam. Następnie od razu całą mąkę i dobrze trzepaczką, aż będzie gładka, aby nie było niewieszonych grudek mąki. Potem mleko.
Krok 3:
Wielu innych zaleca pozostawienie ciasta na 15-20 minut, aby gluten się rozproszył, a naleśniki będą podobno bardziej elastyczne. Ale powiem z moich obserwacji, nie widzę dużej różnicy między pierwszym a ostatnim naleśnikiem, więc tutaj, jak chcesz. Nie robię tego. I na dobrze rozgrzanej patelni smażę naleśniki. Przed pierwszym naleśnikiem lepiej posmarować patelnię jakimś tłuszczem.
Krok 4:
Piękne, rumiane...
Krok 5:
I po prostu bardzo apetyczne.
Krok 6:
Z danej ilości ciasta uzyskuje się 15-16 niezbyt cienkich naleśników. Ale konsystencja tego ciasta pozwala na cieńsze naleśniki, po prostu wlej mniej na patelnię.
Krok 7:
Te naleśniki są nawet pyszne same w sobie z dżemem lub miodem. A czasami zaraz po usmażeniu smaruję każdy naleśnik masłem i posypuję cukrem. Mmmmm!!! Lub możesz zrobić niesłodzone naleśniki z grzybami i po prostu upiec na maśle. Jest też bardzo smaczny.
Krok 8:
Do nadzienia używam zakupionego 5% tłuszczu twarogu w paczkach. Rodzynki dobrze umyte i wysuszone. Cukier może smakować, ale ponieważ naleśniki nadal będą z miodem, nie potrzebujesz dużo. Rodzynki też dają słodycz.
Krok 9:
Wszystko mieszam i nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Forma, w której upieczę dno i boki, jest dobrze posmarowana masłem.
Krok 11:
Nadziewanie naleśników.
Krok 12:
Możesz zostawić w całości, ale jestem bardziej apetyczny!
Krok 13:
Nadzienie nie wystarczyło na 3 naleśniki, po prostu kładę je na wierzchu. Upieczone i będą również bardzo smaczne. Na wierzchu miód i masło. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy na złoty, złoty kolor.
Krok 14:
Moje naleśniki pieczone przez 40 minut. Są bardzo gorące, Nie przypalaj się ostrożnie.
Krok 15:
Pozwól mi trochę ostygnąć i możesz spróbować. Dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło. Możesz podawać ze śmietaną i bez. Najważniejsze, że zatrzyma się na czas i nie zjada wszystkiego na raz:)
Krok 16:
Pyszne, soczyste, pachnące. Naleśniki są dobrze nasączone miodem i masłem i pachną wanilią. P. s najsmaczniejsze naleśniki na krawędziach. Są dobrze upieczone, miód karmelizuje się i po prostu nie można się zatrzymać. Wesołych Świąt dla wszystkich!!! Wszystkiego najjaśniejszego i najmilszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g