Cordon Bleu z kurczaka z serem i szynką

obfita i pożywna przekąska na każdym stole. Roladki z kurczaka & quot; Cordon Bleu & quot; cieszą się ogromną popularnością nawet wśród najbardziej prewencyjnych zjadaczy. Przygotowanie tak wykwintnego dania w domu nie będzie trudne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 19 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 20 % 8 g
200 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania pokrój szynkę i ser w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź pierś z kurczaka bez pestek i bez skóry. Wytnij go ostrym nożem wzdłuż, aby zrobić dwie części. Umieść jeden kawałek między dwiema warstwami folii i uderz młotkiem do gotowania. W ten sposób pokonaj wszystko przygotowany kawałki mięsa z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż szynkę i ser na każdym ubitym kawałku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwiń wszystko w ciasną rolkę za pomocą folii, na której spoczywa ubite mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób to samo ze wszystkimi pozostałymi pobitymi kawałkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przygotuj trzy miski. W jednym z nich wlej mąkę, w drugim bułkę tartą, a w trzecim rozbij jajka. Dodaj sól, przyprawy do jajek i lekko wstrząśnij trzepaczką. Zwiń każdą bułkę z kurczaka w mące, a następnie zanurz w jajku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnim krokiem zwiń bułki w bułkę tartą. Aby uzyskać gęstszą skórkę, powtórz ponownie wszystkie warstwy panierki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usmaż bułki na małym ogniu, dodając niewielką ilość oleju roślinnego. Obróć je na różne boki, aby równomiernie się ugotowały ze wszystkich stron. Smażenie zajmie 10-15 minut. Podawaj danie na gorąco, uzupełniając je świeżymi warzywami. Smacznego!

według klasycznej receptury "Cordon Blue" przygotowywane są z cielęciny, ale nie zawsze można ją znaleźć w sklepie, a ceny są dość wysokie. Ale pierś z kurczaka jest zawsze dostępna.
do podstawy dania można użyć kurczaka, indyka, wieprzowiny lub cielęciny.
aby uzyskać bogatszy smak, możesz wziąć szynkę wędzoną na surowo. I użyj sera, który dobrze się topi i ma nieco słodkawy smak.
podczas gotowania z mięsa z kurczaka bułki są po prostu dobrze smażone ze wszystkich stron. A jeśli ugotujesz je na innym mięsie, będziesz musiał je trochę potować pod pokrywką.
"Cordon Blue" można znaleźć w kuchni francuskiej i szwajcarskiej. I możesz go ugotować nie tylko na patelni, ale także w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy