skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania pokrój szynkę i ser w cienkie plasterki.
Krok 2:
Weź pierś z kurczaka bez pestek i bez skóry. Wytnij go ostrym nożem wzdłuż, aby zrobić dwie części. Umieść jeden kawałek między dwiema warstwami folii i uderz młotkiem do gotowania. W ten sposób pokonaj wszystko przygotowany kawałki mięsa z kurczaka.
Krok 3:
Połóż szynkę i ser na każdym ubitym kawałku.
Krok 4:
Zwiń wszystko w ciasną rolkę za pomocą folii, na której spoczywa ubite mięso.
Krok 5:
Zrób to samo ze wszystkimi pozostałymi pobitymi kawałkami.
Krok 6:
Następnie przygotuj trzy miski. W jednym z nich wlej mąkę, w drugim bułkę tartą, a w trzecim rozbij jajka. Dodaj sól, przyprawy do jajek i lekko wstrząśnij trzepaczką. Zwiń każdą bułkę z kurczaka w mące, a następnie zanurz w jajku.
Krok 7:
Ostatnim krokiem zwiń bułki w bułkę tartą. Aby uzyskać gęstszą skórkę, powtórz ponownie wszystkie warstwy panierki.
Krok 8:
Usmaż bułki na małym ogniu, dodając niewielką ilość oleju roślinnego. Obróć je na różne boki, aby równomiernie się ugotowały ze wszystkich stron. Smażenie zajmie 10-15 minut. Podawaj danie na gorąco, uzupełniając je świeżymi warzywami. Smacznego!
według klasycznej receptury "Cordon Blue" przygotowywane są z cielęciny, ale nie zawsze można ją znaleźć w sklepie, a ceny są dość wysokie. Ale pierś z kurczaka jest zawsze dostępna.
do podstawy dania można użyć kurczaka, indyka, wieprzowiny lub cielęciny.
aby uzyskać bogatszy smak, możesz wziąć szynkę wędzoną na surowo. I użyj sera, który dobrze się topi i ma nieco słodkawy smak.
podczas gotowania z mięsa z kurczaka bułki są po prostu dobrze smażone ze wszystkich stron. A jeśli ugotujesz je na innym mięsie, będziesz musiał je trochę potować pod pokrywką.
"Cordon Blue" można znaleźć w kuchni francuskiej i szwajcarskiej. I możesz go ugotować nie tylko na patelni, ale także w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g