skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę z pomidorami na patelni? Pokrój mięso wieprzowe na podłużne cienkie kawałki.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 3:
Umyj pomidory i pokrój w średniej grubości kliny.
Krok 4:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i ułóż mięso w jednej warstwie. Smażyć na dużym ogniu z jednej strony, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli mięso jest smażone na wystarczająco dużym ogniu, cały sok pozostanie w środku i nie wypłynie, mięso będzie bardziej soczyste.
Krok 5:
Smaż przez około 7 minut i odwróć mięso. Smaż teraz po drugiej stronie przez około 5 minut.
Krok 6:
Dodaj cebulę na patelnię do mięsa. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie potrawy na średnim ogniu. Piecz przez 5 minut.
Krok 7:
W tym czasie cebula jest dobrze przyprawiona. Następnie posolić mięso i dodać mieszankę mielonej papryki lub mieszankę pieprzu z groszkiem. Możesz przyprawić wieprzowinę czarnym pieprzem lub innymi przyprawami według własnych upodobań ,na przykład przyprawą do mięsa.
Krok 8:
Dodaj pomidory. Wszystko wymieszaj. Możesz także dodać trochę soli do pomidorów. Nie dodawaj wody, dusimy wszystko we własnym soku.
Krok 9:
Przykryj patelnię i gotuj wieprzowinę z pomidorami na umiarkowanym ogniu przez około 15-20 minut. W tym czasie możesz wszystko wymieszać kilka razy. Przed wyłączeniem smakuj mięso na sól, przyprawy i gotowość. Jeśli wszystko Ci odpowiada, wyłącz ogień i podawaj mięso do stołu. Podczas serwowania danie można posypać świeżymi ziołami.
według tego przepisu ugotowałem wieprzowinę po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Podobało mi się połączenie delikatnego mięsa z duszonymi pomidorami. Do dekoracji podałam makaron z pszenicy durum. Okazało się pyszne, ale następnym razem chcę zrobić tłuczone ziemniaki do dekoracji, które moi domownicy najbardziej lubią jeść z mięsem. Jako sałatkę pokroiłam świeże pomidory z zieloną cebulą i koperkiem i doprawiłam wszystko kwaśną śmietaną. Co mogę powiedzieć: to był jeden z najsmaczniejszych obiadów w życiu naszej rodziny. I to bez przesady. Ugotuj wieprzowinę według tego przepisu, który na pewno ci się spodoba!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g