wieprzowina z pomidorami na patelni

delikatna i soczysta wieprzowina o Smaku pomidorowym. Połączenie mięsa i warzyw jest zawsze dobrą opcją. Ten prosty przepis pomoże Ci przygotować pyszny obiad, który wystarczy uzupełnić odpowiednim dodatkiem, cóż, możesz również podać sałatkę z mięsem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 11 % 3 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z pomidorami na patelni? Pokrój mięso wieprzowe na podłużne cienkie kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory i pokrój w średniej grubości kliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i ułóż mięso w jednej warstwie. Smażyć na dużym ogniu z jednej strony, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli mięso jest smażone na wystarczająco dużym ogniu, cały sok pozostanie w środku i nie wypłynie, mięso będzie bardziej soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż przez około 7 minut i odwróć mięso. Smaż teraz po drugiej stronie przez około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę na patelnię do mięsa. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie potrawy na średnim ogniu. Piecz przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie cebula jest dobrze przyprawiona. Następnie posolić mięso i dodać mieszankę mielonej papryki lub mieszankę pieprzu z groszkiem. Możesz przyprawić wieprzowinę czarnym pieprzem lub innymi przyprawami według własnych upodobań ,na przykład przyprawą do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidory. Wszystko wymieszaj. Możesz także dodać trochę soli do pomidorów. Nie dodawaj wody, dusimy wszystko we własnym soku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię i gotuj wieprzowinę z pomidorami na umiarkowanym ogniu przez około 15-20 minut. W tym czasie możesz wszystko wymieszać kilka razy. Przed wyłączeniem smakuj mięso na sól, przyprawy i gotowość. Jeśli wszystko Ci odpowiada, wyłącz ogień i podawaj mięso do stołu. Podczas serwowania danie można posypać świeżymi ziołami.

według tego przepisu ugotowałem wieprzowinę po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Podobało mi się połączenie delikatnego mięsa z duszonymi pomidorami. Do dekoracji podałam makaron z pszenicy durum. Okazało się pyszne, ale następnym razem chcę zrobić tłuczone ziemniaki do dekoracji, które moi domownicy najbardziej lubią jeść z mięsem. Jako sałatkę pokroiłam świeże pomidory z zieloną cebulą i koperkiem i doprawiłam wszystko kwaśną śmietaną. Co mogę powiedzieć: to był jeden z najsmaczniejszych obiadów w życiu naszej rodziny. I to bez przesady. Ugotuj wieprzowinę według tego przepisu, który na pewno ci się spodoba!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy